Ο ρόλος της Ελλάδας στα ενεργειακά ζητήματα αναβαθμίζεται πολλαπλά, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum 2013, τονίζοντας ότι η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει «ρόλο-κλειδί» στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Η σημασία της Ελλάδας κερδίζει έδαφος στους νέους ενεργειακούς χάρτες που δημιουργούνται», παρατήρησε ο Αντ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε με αποφασιστικά βήματα.

«Εχουμε ήδη υψηλό δυνητικό ρόλο στη διακίνηση ενεργειακών πόρων και σύντομα η Ελλάδα θα διαδραματίσει και σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή ευρωπαϊκών ενεργειακών πηγών», επισήμανε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ωστόσο ότι «όλα αυτά πρέπει να τα μετατρέψουμε από δυνατότητα σε πραγματικότητα».

Ο Πρωθυπουργός εστίασε συγκεκριμένα στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, που όπως είπε, είναι τμήμα ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού που αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι και οι εταίροι μας αρχίζουν πλέον να λαμβάνουν πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας.

Επισήμανε πάντως ότι υπάρχουν και δυσκολίες, αναφερόμενος συγκεκριμένα στις τουρκικές άδειες έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για τις οποίες η χώρα μας κατέθεσε ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ.

«Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση. Και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Με μια μικρή διαφορά όμως: εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει», ανέφερε.

Χαρακτήρισε πάντως «πολύ θετικό» το γεγονός ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα δηλώνουν ότι επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και φιλικά.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας «κάθεται» κυριολεκτικά πάνω στους κύριους δρόμους ανεφοδιασμού της Ευρώπης σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο και συμπλήρωσε ότι η ενεργειακή σημασία της Ελλάδας αναβαθμίζεται «τώρα που που ενεργειακοί πόροι έχουν ήδη ανακαλυφθεί στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά φημολογείται με υψηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι υπάρχουν και επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη νοτιο-ανανατολική Μεσόγειο».

Εκτίμησε επιπλέον ότι στην Ευρώπη, όπου υπάρχει υψηλή κατανάλωση ενέργειας αλλά πολύ χαμηλός βαθμός ενεργειακής αυτάρκειας, οποιαδήποτε χώρα συμβάλει στην διαφοροποίηση πηγών, αλλά και στην ανακάλυψη νέων πηγών θα προάγει τόσο την δική της αναβάθμιση, όσο και της Ε.Ε. συνολικά.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική μνεία και στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΠ, η εξαγγελία του οποίου, μπορεί, όπως είπε, να δημιουργήσει νέες ισορροπίες για τον εφοδιασμό ολόκληρης της νότιας Ευρώπης.

Σημείωσε τέλος ότι, εκτός από τους χερσαίους αγωγούς, η χώρα μας ενδιαφέρεται και για τις ι θαλάσσιες μεταφορές, καθώς ο ελληνικός εμπορικός στόλος διακινεί πετρέλαιο εδώ και πολλές δεκαετίες και μπορεί να διακινεί και αέριο σε υγροποιημένη μορφή, προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ισραηλινό ενδιαφέρον για έρευνες σε Κρήτη και βόρεια Ελλάδα

Στη δική του ομιλία ο πρέσβης του Ισραήλ Arye Mekel εξέφρασε τη βούληση του Ισραήλ να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος μεταφοράς του αερίου προς την ΕΕ μέσω αγωγού ή σε υγροποιημένη μορφή.

Από το βήμα του διεθνούς ενεργειακού φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, πρόσθεσε πως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν να εξελιχθούν σε περιφερειακή δύναμη που θα κατευθύνει τις υπόλοιπες χώρες στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι ισραηλινές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για έρευνες όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στη Βόρειο Ελλάδα.

ΚΚΕ: Συνεκμετάλλευση μέσω διαπραγμάτευσης κυριαρχικών δικαιωμάτων

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού, ανέφερε πως η κυβέρνηση με οδηγό το συμφέρον της άρχουσας τάξης αναζητά συνεταίρους για τη συνεκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και την μετατροπή της χώρας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Γι’ αυτό, συνεχίζει, αναζητά συμβιβασμούς στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, αυτή η στόχευση και πολιτική αντικειμενικά οδηγεί στη διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
«Απ’ τη σκοπιά των λαϊκών στρωμάτων η πάλη για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού κέντρου, της κερδοφορίας του ενός ή του άλλου μονοπωλιακού ομίλου», καταλήγει.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook