Στα 3 έως 3,40 ευρώ στην Ισπανία, στα 2,50-2,90 στην Ελλάδα και στα 0,5 ευρώ, σταθερά η διαφορά !

Ενώ η συγκομιδή της ελιάς στην Ισπανία πρακτικά φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί και στην Ελλάδα να βρίσκεται κοντά στο τέλος της, η κινητικότητα της αγοράς και οι τιμές του ελαιολάδου δείχνουν να παρουσιάζουν αντίρροπες τάσεις.

Οι αγοραπωλησίες τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο στην Ισπανία και Ιταλία όσο και στην Ελλάδα δείχνουν να είναι μειωμένες σε σχέση με το πρώτο 15/νθημερο του Ιανουαρίου ενώ οι τιμές δείχνουν να «κοιτάζουν» προς τα άνω.

Η εξελιξη αυτή, πρεπει να θεωρηθεί μάλλον ως φυσιολογική αφού οι αγοραπωλησίες που γίνονταν κάτω απο τις πιεστικές ανάγκες ελαιοπαραγωγών φαίνεται να έχουν περιοριστεί και ότι την θέση τους έχουν πάρει αγοραπωλησίες που κυριαρχούνται απο τα καθαρά οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών και αγοραστών.

Πάντως, οι τιμές που διαμορφώνονται, όπου γίνονται αγοραπωλησίες, δείχνουν να πορεύονται ανοδικά αφού οι μέγιστες τιμές στην Ισπανία έφτασαν τα 3,40 και στην Κρήτη τα 2,90 ευρώ.

Στην Ισπανία, το 80% και πλέον των πωλήσεων του έξτρα παρθένου την τελευταία εβδομάδα φαίνεται ότι πέρασε σταθερά πλέον το κατώφλι των 3 ευρώ και πωλείται, συμφώνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 19ης Φεβρουαρίου (www.sedik.gr) σε τιμές απο 3 ευρώ η μέση, μέχρι 3,40 η μέγιστη!

Στην Ελλάδα, οι τιμές που προσφέρονται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι γύρω στα 2,45- 2,50 ευρώ, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις των Συν/σμων που πουλούν με δημοπρασίες όπως αρκετοί Συν/σμοί της Σητείας που με δημοπρασίες επιτυγχάνουν τιμές μέχρι 2,90 ευρώ.

Βέβαια η διαφορά Ισπανίας – Ελλάδας, τόσο στις μέγιστες όσο και στις ελάχιστες τιμές εξακολουθεί να παραμένει σταθερά στα 0,50 ευρώ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προβληματίσει ούτε τις υπηρεσίες της Πολιτείας, ούτε τους Πολιτικούς οι οποίοι απο καιρό φαίνεται περί αλλά τυρβάζουν!

Νίκος Μιχελάκης
Επιστημονικός Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
Πρώην Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων


Δείτε το άρθρο στο sedik.gr