Οι αισιόδοξες προβλέψεις για ζήτηση ενέργειας από τον ήλιο αλλά και η αύξηση των τιμών, θα καταστήσουν βιώσιμη την ηλιακή αγορά το 2014, από επιδοτούμενη που ήταν μέχρι τώρα, εκτιμά η Deutche Βank σε ανάλυσή της.

Η γερμανική τράπεζα έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση ηλιακής ενέργειας το 2013 στα 30 GW, αντιπροσωπεύοντας μία ετήσια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως αναφέρει η ζήτηση θα είναι μεγάλη σε αγορές όπως η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Κίνα (περίπου 7 με 10 GW), το Ηνωμένο Βασίλειο (1 με GW), η Γερμανία και η Ιταλία (περίπου 2 GW).

Στο επίκεντρο θα βρεθούν σύμφωνα με την D. Bank οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε στέγες. Ταυτόχρονα παρατηρείται μια τάση για projects με πολύ μικρά ή και καθόλου κίνητρα, παρά τις θετικές προοπτικές που αναμένονται στον τομέα, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.
Συγκεκριμένα για την Ινδία, η τράπεζα προβλέπει ότι λόγω των κυβερνητικών προγραμμάτων, η ζήτηση θα είναι ισχυρή και θα φθάσει τα 1 με 2 GW, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει πετύχει ισοτιμία δικτύου.

Με τις τιμές του συστήματος στα 1,500-2,000 ευρώ ανα kw, για τα συστήματα κάτω των 200kw, η Ιταλια επίσης βρίσκεται σε «grid parity».

Εντωμεταξύ, αν και η ηλιακή ζήτηση στη Γερμανία αναμένεται να είναι αδύναμη, οι προβλέψεις ειδικά για το β εξάμηνο δείχνουν ενθαρρυντικές.

Συνολικά πάντως η τράπεζα εκτιμά ότι το 2013 η ανάπτυξη δεν θα είναι ενισχυμένη και θα κυμανθεί στα 3-4 GW.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook