Το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγόρευσε τον Καθηγητή Μichael Herzfeld, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013, στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Ο Michael Herzfeld είναι Κοινωνικός Ανθρωπολόγος και κατέχει την έδρα Έρνεστ Ε. Μόνραντ Κοινωνικών Επιστημών στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις Η.Π.Α, όπου διδάσκει από το 1991. Συγγραφέας δέκα βιβλίων – μεταξύ των οποίων τρία που αφορούν επιτόπιες έρευνές του στην Κρήτη – έχει δημοσιεύσει επίσης πολλά άρθρα και δημιούργησε και δύο εθνογραφικές ταινίες για τη Ρώμη. Διάφορα βιβλία του έχουν εκδοθεί, η θα εκδοθούν, από τις Εκδόσεις «Αλεξάνδρεια» στα ελληνικά, ενώ υπάρχουν άλλες εκδόσεις στα κινέζικα, στα γαλλικά, στα ιταλικά, στα πολωνικά και άλλες γλώσσες.

Οι επιτόπιες έρευνές του έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα (κυρίως στην Κρήτη), στην Ιταλία και στην Ταϋλάνδη, και οι πιο πρόσφατες ενέργειές του έχουν αφοσιωθεί στις επιπτώσεις της αναπαλαίωσης παλαιών αστικών οικισμών για τους κατοίκους. Στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με την επιστράτευση της Λαογραφίας για την ενίσχυση της εθνικής συνείδησης στην Ελλάδα, τη στάση των ορεισίβιων Κρητικών απέναντι στο νόμο και στη θρησκεία, τη μαθητεία στις παραδοσιακές τέχνες κ.ά. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία στις Η.Π.Α. και στη Μεγ. Βρετανία, και έχει κηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών το 2005 και του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη το 2011

Στην σεμνή τελετή παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρέας Ταξάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Παρασύρης, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ. Ελένη Παπαδάκη, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ιωάννης Παλλήκαρης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών κ. Σκεύος Παπαϊωάννου, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης κ. Εμμανουήλ Κουκουράκη, ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Π.Κ. κ. Ιωάννης Τζήκας, ο πρώην Διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Γιάννης Παπιομύτογλου, η Πρόεδρος της ΧΕΝ κ. Γεωργία Γαβρά, Καθηγητές του Ιδρύματος, φοιτητές και πλήθος κόσμου. Το έργο και την προσφορά του τιμώμενου παρουσίασε ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Άρης Τζαντηρόπουλος. Στα πλαίσια της τελετής ο τιμώμενος έδωσε διάλεξη με τίτλο: ««Oι παραλλαγές της γνώσης: Η Κρήτη, ο τοπικισμός και η παγκοσμιοποίηση ».

Η αναγόρευση του τιμωμένου πραγματοποιήθηκε από την Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγήτρια Ελένη Παπαδάκη και έλαβε το ασημένιο μετάλλιο του Ιδρύματος με χαρά και συγκίνηση. Η τελετή ολοκληρώθηκε με κρητική μουσική από τους Μανόλη Παρασύρη (λύρα), Κωνσταντίνο Παρασύρη (λαούτο), Μανόλη Σκουτέλη (ασκομπαντούρα) και χορούς από το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών που ενθουσίασαν το κοινό με τις χορευτικές τους επιδόσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook