Χαρούμενη με το νέο της πρόσωπο δηλώνει η Αϊσα Μοχαμαντζάι η οποία τρία χρόνια πριν είχε γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό ΤΙΜΕ καθώς δικαστήριο των Ταλιμπάν είχε δώσει εντολή να της κόψουν τη μύτη και τα αυτιά γιατί είχε προσπαθήσει να το σκάσει από το σπίτι που ζούσε με το σύζυγό της.

Η 19χρονη Αΐσα έχει πλέον ένα νέο πρόσωπο και μια νέα ζωή. Οι γιατροί της τοποθέτησαν ένα στρώμα σιλικόνης στο μέτωπο και το γέμισαν με υγρό έτσι ώστε να εξαπλωθεί το δέρμα της και να μπορούν στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουν στη νέα μύτη της. Επίσης, έκαναν μεταμόσχευση από το δέρμα της στη μύτη για να σχηματίσουν τη βάση.

 

 

Η ιστορία πίσω από το... εξώφυλλο του ΤΙΜΕ τον Αύγουστο του 2010

Οταν η Αΐσα ήταν οκτώ ετών, ο πατέρας της πήρε την απόφαση να παντρέψει τόσο αυτή, όσο και την αδελφή της με τους γιους μιας οικογένειας Ταλιμπάν.

Σε ηλικία 16 ετών μετακομίζει στο σπίτι των πεθερικών της. Ακολουθούν δύο βασανιστικά χρόνια συμβίωσης με τους γονείς του άνδρα της, τον οποίο παρεμπιπτόντως δεν έχει γνωρίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή καθώς πολεμούσε στο Πακιστάν.

Κάποια στιγμή και ενώ έχει υπομείνει απίστευτα βασανιστήρια από τους γονείς του συζύγου της παίρνει την απόφαση να δραπετεύσει από το σπίτι της που για εκείνη έχει μετατραπεί σε φυλακή.

Τον σύζυγό της έμελλε να τον συναντήσει λίγες ημέρες αργότερα. Ο άνδρας της επέστρεψε εσπευσμένα από το Πακιστάν με μόνο σκοπό να τη διασύρει. Και το έκανε με το χειρότερο τρόπο.

Η Αΐσα εντοπίστηκε και τότε ο σύζυγός της κατέφυγε στο δικαστήριο των Ταλιμπάν κατηγορώντας την, ότι με τη φυγή της, προσέβαλλε την τιμή της οικογένειάς του.

Το δικαστήριο διέταξε να επιβληθεί στη νεαρή Αφγανή μια απάνθρωπη μεσαιωνική τιμωρία. Διέταξε να της κόψουν τα αυτιά και τη μύτη για να αποκατασταθεί με αυτόν τον τρόπο η υπόληψη της οικογένειας του συζύγου της.
«Δήμιός» της ο ίδιος της ο σύζυγος, ο οποίος ανέλαβε να εκτελέσει την τιμωρία. Μετέφερε την Αΐσα σε ένα βουνό και αφού της έκοψε τα αυτιά και τη μύτη την εγκατέλειψε, πιστεύοντας πως θα πεθάνει εκεί μόνη και αβοήθητη.

Η Αΐσα επέζησε και για ένα χρονικό διάστημα έζησε σε καταφύγιο γυναικών στην Καμπούλ. Τώρα η νεαρή Αφγανή ζει στην Αμερική, στο σπίτι μιας οικογένειας που έχει δεχθεί να τη φιλοξενήσει.iefimerida.gr