Σε σύσκεψη καλεί τους αγροτικούς συλλόγους των Χανίων η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28/2 και ώρα 7μμ, στο εργατικό κέντρο για να καθοριστεί η περαιτέρω πορεία των αγροτών, μια ημέρα μετά την συνάντηση εκπροσώπων από 28 μπλόκα της χώρας με τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ εκπροσώπων 28 μπλόκων της χώρας και των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργών (Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Περιβάλλοντος), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι την Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων. Στη συνάντηση δεν αναλήφθηκε καμία δέσμευση από κυβερνητικής πλευράς για την ικανοποίηση κάποιου από τα 16 αιτήματα που τέθηκαν. Για μια ακόμα φορά ανακυκλώθηκε το γνωστό τροπάρι για τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που δεν αφήνουν περιθώρια ικανοποίησης των αιτημάτων.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύει το όριο των 40 χρόνων ασφάλισης και των 62 ετών για όσους ασφαλίστηκαν στο ΟΓΑ μετά το 1988. Το θέμα είναι ότι οι αγρότες ζητούν αξιοπρεπή σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες και όχι στα 67 που τους πήγε τώρα το μνημόνιο.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι εξετάζεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 4.000 ευρώ να μπορούν να παίρνουν σύνταξη και να παρακρατείται το ποσό από την καταβαλλόμενη σύνταξη. Όμως, η πολιτική του μνημονίου και της ΚΑΠ έχει φτάσει τη φτωχή αγροτιά ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές να μην μπορεί να πληρώσει. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι εξετάζεται η κάρτα πετρελαίου, η οποία θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό καθεστώς των βιβλίων εσόδων – εξόδων από το 2014.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες όμως ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως παίρνουν οι εφοπλιστές. Ακόμα για το φτηνό νυχτερινό αγροτικό ρεύμα αυτό που ειπώθηκε αρμοδίως στη διάρκεια της σύσκεψης είναι ότι θα συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα και ότι είναι τεχνικώς δύσκολο να γίνει σύντομα πράξη. Ειπώθηκε ότι μπορούν να μπουν μέχρι το Μάη του 2014 το πολύ γύρω στους 15.000 μετρητές σε σύνολο 210.000 γεωτρήσεων και σταδιακά στις υπόλοιπες γεωτρήσεις. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες ζητούν 30% μείωση της τιμής του ρεύματος.

Ο κύριος Στουρνάρας και οι άλλοι υπουργοί επικαλέστηκαν τη δημοσιονομική προσαρμογή και είπαν ότι δεν μπορούν να μας ικανοποιήσουν τα αιτήματα. Αν καμία φορά η οικονομία ανακάμψει τότε θα δει η κυβέρνηση τι μπορεί να μας ικανοποιήσει. Για μας και το είπαμε πάρα πολλές φορές, αυτός ο αγώνας που κάνουμε 30 μέρες τώρα, αλλά και προηγούμενα, είναι αγώνας επιβίωσης.

Συνεχίζουμε λοιπόν τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε. Καλούμε τους αγροτικούς συλλόγους και όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού σε ευρεία σύσκεψη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook