Tην ίδρυση τμήματος τροχαίας Βόρειου Οδικού Άξονα, τμήματος Μεταγωγών, μίας νέας υπηρεσίας ΕΚΑΜ, καθώς και την επέκταση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στο Πέραμα Μυλοποτάμου ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας σήμερα το μεσημέρι μετά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με θέμα την αστυνόμευση της Κρήτης.

Οι νέες υπηρεσίες, θα καλυφθούν με προσωπικό από όλη την επικράτεια και μετά από έκτακτες μεταθέσεις.

Επίσης, ο υφυπουργός ανακοίνωσε και την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. μέσω ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά, στη συνέντευξη Tύπου ο κ. Όθωνας δήλωσε:

\”Η σημερινή μας παρουσία εδώ έχει τρεις στοχεύσεις. Καταρχήν, να συζητήσουμε σε υπηρεσιακό επίπεδο για τα θέματα αστυνόμευσης του νησιού με την τοπική ηγεσία της αστυνομίας, το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης, τους τέσσερεις Αστυνομικούς Διευθυντές των Νομών, αλλά και με το σύνολο των διοικητών όλων των αστυνομικών υπηρεσιών και τμημάτων της Κρήτης, αμέσως μετά τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν πριν από λίγες μέρες.

Ο δεύτερος στόχος ήταν να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις με τους εκπροσώπους των πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών της περιφέρειας για την εικόνα που έχουν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για τις λύσεις που προτείνουν, για την κοινή στόχευση όλων μας, αλλά και την απαίτηση των πολιτών της Κρήτης για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Η τρίτη στόχευση αφορά την ανακοίνωση από την πλευρά μας, τεσσάρων νέων υπηρεσιών που ιδρύονται και θα ενισχύσουν τις αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης και πιστεύουμε ότι θα έχουν σημαντική συμβολή στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Θα ξεκινήσω από την ανακοίνωση ίδρυσης των νέων αυτών υπηρεσιών στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης. Η απόφαση για τη δημιουργία αυτών των νέων αστυνομικών υπηρεσιών ήταν αποτέλεσμα εμπειρίας και αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης, εντοπισμού προβλημάτων που παρουσιάζονται. Οι τέσσερεις αυτές νέες υπηρεσίες έρχονται να απαντήσουν σε πολύ συγκεκριμένες και υπαρκτές ανάγκες.

Τροχαία ΒΟΑΚ

Αρχικά, ανακοινώνουμε την ίδρυση της ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΡΗΤΗΣ. Μιας νέας υπηρεσίας τροχαίας αστυνόμευσης του βασικού οδικού δικτύου της Κρήτης, που θα υπάγεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, για να υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός, συντονισμός και διαχείριση των θεμάτων τροχαίας αστυνόμευσης επί του οδικού άξονα που ενώνει το Καστέλι Κισσάμου με τη Σητεία. Ενός οδικού δικτύου η παλαιότητα και η επικινδυνότητα του οποίου, όπως καταδεικνύεται από τα υψηλά στατιστικά σοβαρών θανατηφόρων ή πολυτραυματικών τροχαίων ατυχημάτων, καθιστά προφανή την αναγκαιότητα μιας τέτοιας συστηματικής αστυνόμευσης.

Μιας διαρκούς και συστηματικής εμφανούς αστυνόμευσης του συγκεκριμένου οδικού άξονα, που θα έχει καταρχήν προληπτικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα ως προς τη διαρκή τέλεση σοβαρών παραβάσεων τροχονομικού χαρακτήρα, οι οποίες συντελούν στην ύπαρξη αυτών των σοβαρών ατυχημάτων. Η υπηρεσία έχει σχεδιαστεί και θα λειτουργήσει στα πρότυπα των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Αστυνόμευσης Αυτοκινητόδρομων.

Η νέα αυτή υπηρεσία θα έχει ως έδρα της το κτήριο του Δημαρχείου του τέως Δήμου Λαππαίων, σημερινού Δήμου Ρεθύμνου στην Επισκοπή Ρεθύμνης και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και δημόσια το Δήμο Ρεθύμνου, το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την παραχώρηση αυτού του κτηρίου, το οποίο είναι απολύτως κατάλληλο και σε άριστη κατάσταση και μπορεί να στεγάσει άμεσα αυτή τη νέα υπηρεσία.

Επίσης, θα λειτουργεί σταθμός της συγκεκριμένης υπηρεσίας, σταθμός τροχαίας ΒΟΑΚ με έδρα τη Νεάπολη Λασιθίου, σε κτίριο που επίσης παραχωρείται μέσω της ΚΕΔ και το οποίο χρειάζεται ελάχιστες παρεμβάσεις διαμόρφωσης.

Το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης αυτής της νέας υπηρεσίας έχει υπογραφεί από εμένα και τον Υπουργό Οικονομικών. Έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στο Συμβούλιο Επικρατείας και θα υπογραφεί σε λίγες μέρες από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για να δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Υπολογίζουμε ότι μέχρι τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου η υπηρεσία αυτή θα βρίσκεται σε λειτουργία.

ΕΚΑΜ

Η δεύτερη αστυνομική υπηρεσία που ανακοινώνουμε σήμερα είναι η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα – ΕΚΑΜ Κρήτης με σκοπό τη μόνιμη και διαρκή παρουσία στο νησί μας μιας ομάδας υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας ταχείας επέμβασης και διαχείρισης σοβαρών και κρίσιμων περιστατικών.
Μια αποκεντρωμένη δομή της κεντρικής υπηρεσίας ΕΚΑΜ και υπαγόμενη απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ΕΚΑΜ Κρήτης θα στελεχωθεί από προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, έτσι ώστε να αποτελέσει μαζί με τις άλλες ειδικές υπηρεσίες και ομάδες ένα πολύτιμο και ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση περιπτώσεων παραβατικότητας, εγκληματικότητας, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι η ίδρυση αυτής της νέας υπηρεσίας δεν επηρεάζει τη διατήρηση της υπάρχουσας σήμερα Ομάδας Ειδικών Αποστολών, η οποία θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται υπό της διαταγές του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης και της οποίας μάλιστα τον εξοπλισμό και τα διατιθέμενα μέσα αναβαθμίζουμε, ούτως ώστε να ενισχύσουμε την παρουσία της και την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης της στην αστυνόμευση του νησιού.
Θέλω δε με την ευκαιρία να συγχαρώ την ομάδα ειδικών αποστολών για την πολύ επιτυχημένη παρουσία της και συνεισφορά της στην αστυνόμευση της Κρήτης τα τελευταία χρόνια. Είναι πράγματι αξιέπαινοι.

Υπηρεσία Μεταγωγών

Επίσης, ιδρύεται Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Ηρακλείου Κρήτης με στόχευση την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση και μεταγωγή κρατουμένων είτε προς την Αθήνα είτε εντός των δικαστικών φυλακών της Κρήτης, Νεάπολης, Αγιάς Χανίων, Αλικαρνασσού, αλλά και την υπαγωγή σε αυτήν των αναγκαίων αστυνομικών μέτρων στα δικαστικά μέγαρα.

Η νέα αυτή υπηρεσία θα έχει την αποκλειστική διαχείριση αυτού του αστυνομικού αντικειμένου από εξειδικευμένο προσωπικό, με εξειδικευμένα μέσα, ώστε να μην αντιμετωπίζεται αυτή η κρίσιμη για την ασφάλεια της κοινωνίας διαδικασία αποσπασματικά εκ των ενόντων των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Κρήτης.

Θα αποδεσμευτεί έτσι αστυνομικό προσωπικό από τις υπόλοιπες υπηρεσίες της Κρήτης, που σήμερα απασχολούνται κατά περίπτωση, αλλά πάρα πολύ συχνά και αποτελεί πάρα πολύ σημαντικό φόρτο των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης η μεταγωγή κρατουμένων και τα αστυνομικά μέτρα στα δικαστήρια.

Επίσης, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης αυτής της νέας υπηρεσίας έχει ήδη υπογραφεί, βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών για συνυπογραφή και πιστεύουμε ότι και αυτή η υπηρεσία τους επόμενους λίγους μήνες θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία.

Ομάδα ΔΙΑΣ

Η τέταρτη υπηρεσία είναι η λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα σε λίγες εβδομάδες μιας νέας μονάδας δίκυκλης αστυνόμευσης στο Πέραμα πρωτεύουσα της επαρχίας Μυλοποτάμου.
Είναι γνωστό ότι η δραστηριότητα και η απόδοση των μονάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης λόγω κυρίως του επιχειρησιακού πλεονεκτήματος της άμεσης επέμβασης σε μια σειρά περιστατικών παραβατικού χαρακτήρα αξιολογείται ήδη ως ιδιαίτερα θετική. Όχι μόνο στην Αθήνα, όπου και ξεκίνησε αυτή η νέα υπηρεσία, αλλά και στις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας, αλλά και της Κρήτης, που λειτουργεί εδώ και αρκετό διάστημα.

Επεκτείνουμε την παρουσία των ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης σταδιακά και με κριτήριο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά περιοχών. Στη λογική αυτή, όπως ξέρετε, ιδρύθηκε και λειτουργεί ήδη ομάδα ΔΙΑΣ στη Μεσσαρά.

Θεωρούμε ότι η νέα μονάδα ΔΙΑΣ στην περιοχή του Μυλοποτάμου στο Πέραμα θα αναβαθμίσει την εμφανή αστυνόμευση, την ταχύτατη και αποτελεσματική επέμβαση των αστυνομικών υπηρεσιών στην περιοχή. Συμβάλλοντας, πέραν των άλλων, σε μια διαρκή και εμφανή αστυνόμευση και στην τουριστική ζώνη που εκτίνεται από το Γεροπόταμο μέχρι τις Σίσσες, καλύπτοντας περιοχές υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας με μεγάλη δυναμικότητα ξενοδοχειακών κλινών και τουριστικά θέρετρα, όπως το Πάνορμο και το Μπαλί Μυλοποτάμου.

Για τη λειτουργία της ομάδος ΔΙ.ΑΣ. Μυλοποτάμου εκδίδονται άμεσα σχετικές διαταγές εφαρμογής του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Στελέχωση υπηρεσιών

Για τη στελέχωση των νέων αυτών Αστυνομικών Υπηρεσιών θα ισχύσει η πάγια διαδικασία προκήρυξης των θέσεων που θα καλυφθούν με έκτακτες μεταθέσεις προσωπικού από όλη την επικράτεια.

ΕΣΠΑ

Θέλω επίσης να ανακοινώσω ότι έχουμε είτε σε τελική διαδικασία ένταξης είτε με αποφάσεις οριστικής ένταξης στο ΕΣΠΑ, προμήθεια μέσων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ο οποίος θα ενισχύσει τόσο τις υφιστάμενες αστυνομικές υπηρεσίες της περιφέρειας Κρήτης, αλλά και τις νέες υπηρεσίες, την ίδρυση των οποίων ανακοινώσαμε.
Καταρχήν στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης του ΕΣΠΑ υπάρχει προμήθεια εξοπλισμού τροχαίας για την Περιφέρεια Κρήτης ύψους 2.356.150€, έργο που βρίσκεται σε διαδικασία τελικής ένταξης και περιλαμβάνει την προμήθεια μεταξύ άλλων:

* 37 οχημάτων τύπου τζίπ 2000 cc
* 16 αστυνομικών οχημάτων 1400 cc και άνω
* 44 δίκυκλων μοτοσυκλετών υπηρεσιακού χρωματισμού
* 10 δίκυκλων μοτοσυκλετών ελεύθερου χρωματισμού

Επίσης, στο Τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ έχει ήδη ενταχθεί με οριστική απόφαση ένταξης ύψους 810.800,00€ η προμήθεια μεταξύ άλλων εξοπλισμού και 25 νέων υβριδικών οχημάτων.

Ενισχύοντας την Αστυνομία της Κρήτης με νέες υπηρεσίες και εξοπλισμό, στηρίζοντας το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετεί στην Κρήτη και καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια καθημερινά, ενισχύουμε παράλληλα και το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη και του επισκέπτη της Κρήτης.

Αυτός είναι ο κοινός συλλογικός στόχος. Όχι μόνο της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά όλων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και παραγωγικών εκπροσωπήσεων και φορέων της Κρήτης. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι απαίτηση των πολιτών. Και είναι απαίτηση των πολιτών της Κρήτης, μια κοινωνία ασφάλειας, συνοχής και αλληλεγγύης.
Γιατί οι πολίτες της Κρήτης έχουν αποδείξει, και κανείς δεν δικαιούται να υποκρίνεται ότι δεν το βλέπει, ότι αποτελούν μια προοδευτική, δημιουργική, συγκροτημένη σύγχρονη κοινωνία που καμιά σχέση δεν έχει με την εικόνα που την ταυτίζει με μια περιθωριοποιημένη από την ίδια την κοινωνία της Κρήτης μειοψηφία.

Το έργο που παίζεται στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια έχει τίτλο «Ταξίδι στο Μέλλον» και καμία σχέση δεν έχει με σκηνές από Σπαγκέτι Γουέστερν ή Γκανγκστερικές ταινίες της κακιάς ώρας.
Το Ταξίδι στο Μέλλον αφορά μια Κρήτη δημιουργική, εξωστρεφή, σημείο συνάντησης πολιτισμών, οικονομικής ανάπτυξης, έρευνας, καινοτομίας, κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όχι ως η εσχατιά της Ευρώπης, αλλά ως η πύλη προς την Ευρώπη για ένα άλλο νέο κόσμο που αναδύεται στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική.

Για τους λόγους αυτούς, θέλω με την ευκαιρία των σημερινών συζητήσεων και συναντήσεών μας, όπως έκανα ήδη στη συνεργασία που είχαμε με τους επικεφαλής των Αστυνομικών Διευθύνσεων το πρωί, αλλά και με το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού της Κρήτης που θα μιλήσουμε σε λίγη ώρα, να καταστήσω σαφές ότι και στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα, μια δημοκρατική κατάκτηση για τη χώρα, η οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Η εφαρμογή του νόμου παντού σε ολόκληρη την επικράτεια είναι αυτονόητη, χωρίς εκπτώσεις, εξαιρέσεις, ανοχές, προϋποθέσεις και αστερίσκους.
Είμαστε σαφείς και συγκεκριμένοι. Η αστυνομία, η σύγχρονη αστυνομία στην Ελλάδα και στην Κρήτη είναι ένα όπλο της κοινωνίας, είναι μια ασπίδα της κοινωνίας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, για την εξασφάλιση και την περιφρούρηση της κοινωνικής ειρήνης, της όσο γίνεται αδιατάραχτης εξέλιξης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των χωριών και των πόλεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής επικράτειας.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε τη συνεργασία με κάθε τοπική κοινωνία, ώστε με συλλογική προσπάθεια να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, ζήτησα από τους Δημάρχους τη σύσταση των τοπικών συμβουλίων πρόληψης εγκληματικότητας.
Μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει σύναψη μνημονίου συνεργασίας των κατά τόπων δήμων με την ελληνική αστυνομία για κοινές δράσεις και την αξιοποίηση των δημοτικών αστυνομιών, όπου υπάρχουν. Και κάθε άλλη μορφή συνεργασίας και
συνέργειας που μπορεί να κινηθεί στην κατεύθυνση του κοινού μας στόχου και να ενισχύσει τη συλλογική- επαναλαμβάνω- προσπάθειά μας
\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook