Πιθανή απάτη μεγάλης κλίμακας με παραγωγούς «βιολογικών» αυγών ερευνούν οι γερμανικές αρχές εν μέσω αυξημένης ανησυχίας σχετικά με τις πρακτικές της βιομηχανίας τροφίμων μετά το σκάνδαλο αλόγου στην Ευρώπη.

Το βόρειο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, ένα σημαντικό γεωργικό κέντρο της Γερμανίας, έχει ξεκινήσει έρευνες σε περίπου 150 αγροκτήματα που θεωρούνται ύποπτα για πώληση αυγών που παράγονται από όρνιθες που εκτρέφονται σε συνθήκες συνωστισμού και παραπλανητικά χρησιμοποιούν το βιολογικό σήμα.

«Αν οι κατηγορίες αποδειχτούν αληθινές, τότε μιλάμε για απάτη πολύ μεγάλης κλίμακας: απάτη σε βάρος των καταναλωτών αλλά και απάτης σε βάρος πολλών αγροτών που παράγουν τίμια στη Γερμανία βιολογικά προϊόντα», δήλωσε η Γερμανίδα Υπουργός Γεωργίας Ίλσε Άιγκνερ, τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013.

Προέτρεψε μάλιστα τις περιφερειακές κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή των σκληρών γερμανικών και κοινοτικών κανονισμών για τη βιολογική παραγωγή τροφίμων, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε θέση να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στη σήμανση των προϊόντων.

Τα αυγά που παράγονται βιολογικά κοστίζουν περίπου 10 λεπτά περισσότερο από ό, τι εκείνα που παράγονται υπό κανονικές βιομηχανικές συνθήκες.

Ο Κρίστιαν Μέγιερ, νεοδιορισθέντας υπουργός γεωργίας στην κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας, υποσχέθηκε να λάβει σκληρά μέτρα σχετικά με τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που βρέθηκαν να έχουν παραβεί το νόμο.

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι μια τεράστια βιομηχανία για την περιβαλλοντικά ενσυνείδητη Γερμανία, όπου πολλοί καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για τα αυγά, το κρέας, τα λαχανικά και άλλα προϊόντα που πιστεύουν ότι έχουν παραχθεί με βιολογικές μεθόδους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε προκληθεί γενικός συναγερμός για την υγεία των καταναλωτών, όταν Γερμανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι είχαν τραφεί όρνιθες και χοίροι με ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνη και κατ’ επέκταση είχαν μολυνθεί μεγάλες ποσότητες αυγών, κρέατος πουλερικών και χοιρινού κρέατος.

agronews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook