Στις 5 Μαρτίου συμπληρώνονται δύο χρόνια απο τότε που ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. κ.Μανώλης Παραβολιδάκης.

Δύο χρόνια που χαρακτηρίστηκαν απο την οικονομική κρίση και την λιτότητα, παράμετροι που είχαν σαν αποτέλεσμα και αλλαγές στην \”συνήθη\” εγκληματικότητα και παραβατικότητα, ενώ οι περικοπές δεν άφησαν αλώβητη και την Ελληνική Αστυνομία.

Με δεδομένες αυτές τις αλλαγές που βιώνει η Ελληνική κοινωνία, ποιός πρέπει να είναι ο ρόλος του αστυνομικού; Πως θα προστατευθεί το συναίσθημα ασφάλειας που ζητούν και πρέπει να έχουν οι πολίτες;

\"\"
\”Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτε το ουσιαστικό εαν δεν έχει την συνεργασία των πολιτών\” τονίζει ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης κ. Μανώλης Παραβολιδάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Flashnews.gr, επισημαίνοντας πως \”η αστυνομία ειδικά στις σημερινές συνθήκες, οφείλει να προστατεύει την ασφάλεια των πολιτών, αλλά προτάσσοντας το κοινωνικό της πρόσωπο\”.

Η εγκληματικότητα, η παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία,τα ναρκωτικά, η παιδεραστία, οι παράνομοι μετανάστες αλλά και οι επιπτώσεις της λιτότητας στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ. ήταν μεταξύ των θεμάτων τα οποία θίχτηκαν στην συνέντευξη του κ.Παραβολιδάκη στο Flashnews.gr η οποία ακολουθεί.

Το βασικότερο θέμα που απασχολεί τους πολίτες είναι η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα που εκφράζεται με ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές. Ποιες είναι οι αιτίες της έξαρσης και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

\”Αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα στην υπηρεσιακή μας ατζέντα σε καθημερινό επίπεδο. Σας λέω με ειλικρίνεια ότι αυτό μας βασανίζει σε μεγάλο βαθμό γιατί το βασικό μέλημα της ΕΛ.ΑΣ. είναι να μπορεί ο πολίτης να αισθάνεται ασφάλεια στο σπίτι του ή στην επιχείρηση του και προς αυτήν την κατεύθυνση, εντείνονται όλες οι προσπάθειες και οι σχεδιασμοί μας με την συγκρότηση επιπλέον ειδικών ομάδων που έχουν επιφορτιστεί αποκλειστικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ωστόσο θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει δραματικά. Η Ελληνική Αστυνομία καλείται να λειτουργήσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον ασφαλείας, άμεσα συνδεδεμένο με τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που έχουν συντελέσει τα τελευταία χρόνια. Αναπόφευκτα, η μετεξέλιξη της εγκληματικότητας μετέβαλε δραστικά και το περιβάλλον ασφαλείας\”.

\"\"Όμως εκτός από αυτά ειδικά στην Κρήτη εξακολουθεί να ανθεί η παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία – που εκτός από τους άσκοπους πυροβολισμούς – έχει και τραγικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις οικογενειακών ή προσωπικών διαφορών.

\”Σαφώς και υπάρχει πρόβλημα και αυτό δεν είναι τωρινό αλλά διαχρονικό. Σας υπενθυμίζω ότι στο παρελθόν είχαν διοργανωθεί ακόμα και «σταυροφορίες» κατά της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στην Κρήτη με τη συμμετοχή επιφανών προσωπικοτήτων, οι οποίες όμως έληξαν άδοξα. Σε επίπεδο Κρήτης το πρόβλημα έχει και την κοινωνιολογική του διάσταση που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην νοοτροπία που εξακολουθεί να υπάρχει σε κάποιες περιοχές του νησιού που θέλει το όπλο να είναι σύμβολο επανάστασης και ανδρισμού.

Τέτοιες λογικές με βρίσκουν απόλυτα αντίθετο. Η πάταξη της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοφορίας αποτελεί σταθερό άξονα για τις διωκτικές Αρχές της Κρήτης, πολύ περισσότερο δε, όταν ως Αστυνομία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε οργανωμένες μορφές εγκλήματος, η δράση των οποίων στηρίζεται στην εμπορία και στην διακίνηση των όπλων\”.

Και βέβαια υπάρχει και το διαχρονικό πρόβλημα των ναρκωτικών το οποίο – φαίνεται – πως δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.

\”Όσο τα κέρδη που αποκομίζουν αυτά τα κυκλώματα είναι τεράστια, τόσο το πρόβλημα των ναρκωτικών θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας. Όμως δεν τους κάνουμε την χάρη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας μάχονται καθημερινά για να δυσκολεύουμε την δράση τους, παραπέμποντας όσους περισσότερους μπορούμε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

\"\"

Μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάκτυλο μας. Μιλάμε για οργανωμένα κυκλώματα που έχουν «στρατολογήσει» δεκάδες άτομα στα οποία επιμερίζονται ρόλοι. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και η δράση τους αδίστακτη.

Η Ελληνική Αστυνομία στην Κρήτη έχει καταφέρει καίρια χτυπήματα με την εξάρθρωση ακόμα και πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που κέρδιζαν εκατομμύρια ευρώ από την πώληση ναρκωτικών. Η μάχη όμως είναι διαρκής και αδιαπραγμάτευτη για την Ελληνική Αστυνομία και το μήνυμα αυτό το εισπράττουν έμπρακτα\”.

\"\"

Τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία και την αστυνομία απασχόλησαν υποθέσεις παιδεραστίας. Επειδή στο παρελθόν τέτοιες υποθέσεις έμεναν στο «σκοτάδι» πως μπορούν να συμβάλλουν οι πολίτες στην καταπολέμηση αυτών των περιστατικών;

\”Η ευαισθησία μας ως Αστυνομία στην αντιμετώπιση και στην διαχείριση υποθέσεων που έχουν να κάνουν με παιδιά και εφήβους θα πρέπει να θεωρείται παραπάνω από δεδομένη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ποτέ δεν έφτασε σε μας πληροφορία τέτοιου περιεχομένου και να μπήκε στο συρτάρι. Ανεξάρτητα από τον χρόνο ή το κόστος διερεύνησης τέτοιων σοβαρών υποθέσεων, οι Αστυνομικές Αρχές της Κρήτης υπήρξαν υποδειγματικές σε όλα τα στάδια εξέλιξης τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στην εξιχνίαση τέτοιων περιπτώσεων καταλυτικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν οι πολίτες. Όταν μιλάμε για παιδιά, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων εμάς να αντιδράσουμε. Δεν νοείται να μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Ο πολίτης πρέπει να εμπιστεύεται την Αστυνομία\”.

\"\" \"\" \"\"

Το θέμα των παράνομων μεταναστών σε ποιο βαθμό αποτελεί πρόβλημα για την κοινωνία και την αστυνομία στην Κρήτη;

\”Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί πλέον εθνικό αν όχι ευρωπαϊκό ζήτημα και δεν αφορά μόνο την Κρήτη. Είναι κυρίαρχα πολιτικό αλλά και κοινωνικό και η συνολική αντιμετώπιση του θα πρέπει να γίνει σε άλλη βάση. Παρ΄ όλα αυτά θα έλεγα ότι η κατάσταση στο νησί είναι ελεγχόμενη – αυτό οφείλεται εν πολλοίς και στην δημοκρατική νοοτροπία των κρητικών – και ευτυχώς δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της Αθήνας, της Πάτρας και άλλων περιοχών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι ζούμε σε μία νησιώτικη περιοχή και εκ των πραγμάτων είμαστε πιο «εκτεθειμένη» ως προς τις θαλάσσιες πύλες μας.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα σοβαρό κεφάλαιο και η διαχείριση του για την Αστυνομία δεν είναι μονοδιάστατη.

Υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας δεν είναι μόνο η δίωξη του εγκλήματος στις υποθέσεις που ενέχονται ή πρωταγωνιστούν παράνομοι μετανάστες. Η Αστυνομία κάνει και θα κάνει τη δουλειά της. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που απαιτούν ανθρωπιστική προσέγγιση και επιβάλλουν να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πάταξη βιαιοπραγιών που υποκινούνται ενδεχομένως από ρατσιστικά κίνητρα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω απερίφραστα ότι η Ελληνική Αστυνομία στην Κρήτη δεν ενεργεί με «ταμπέλες» που διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε κατηγορίες\”.

\"\"
Με δεδομένες τις οικονομικές περικοπές και στην αστυνομία πως μπορεί το σώμα να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις λόγω της ανόδου της παραβατικότητας και εγκληματικότητας;

\”Αναμφισβήτητα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τον αστυνομικό που καθημερινά δίνει τη δική του μάχη, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα κα την σωματική του ακεραιότητα, όμως είναι επίσης δύσκολη για τον ιδιωτικό υπάλληλο, τον οικοδόμο, τον αγρότη… Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως χώρα, δοκιμαζόμαστε όλοι. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει δυσαρέσκεια, ένα αίσθημα αδικίας, όμως οι αστυνομικοί πρέπει να εξακολουθήσουν να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίζουν να παλεύουν για το καλό της κοινωνίας και την προστασία του πολίτη. Και αυτό είναι μονόδρομος.\”

Με δεδομένο το ότι η οικονομική κρίση πλήττει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ποιος θεωρείτε πως πρέπει να είναι ο ρόλος της αστυνομίας σε σχέση με τους πολίτες;

\”Όπως προανέφερα, οι αστυνομικοί και οι οικογένειες τους είναι μέρος της κοινωνίας που πλήττεται από την οικονομική κρίση. Έχουν θα έλεγα βιωματική επίγνωση της κατάστασης. Η Αστυνομία πάντα επιδίωκε να βρίσκεται κοντά στον πολίτη, πολύ περισσότερο τώρα. Ο αστυνομικός δεν είναι εκδικητής δεν πρέπει να είναι εμπαθής. Πρέπει να εφαρμόζει τον νόμο, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν του στερεί την αξιοπρέπεια και την ευαισθησία του.

Στην καθημερινότητα της δουλειάς μας υπάρχουν ανθρώπινες στιγμές, οι οποίες δεν φθάνουν ποτέ στα φώτα της δημοσιότητας – και ορθώς γίνεται αυτό – με αστυνομικούς που επιδεικνύουν έμπρακτα την ανθρωπιά τους σε συμπολίτες μας\”.

\"\"

Κε Παραβολιδάκη πιστεύετε ότι ο σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κρήτη αποδίδει και σε ποιο βαθμό; Ποιες βελτιώσεις πρέπει σύμφωνα με την εμπειρία σας να γίνουν;

\”Η αστυνομική δύναμη δεν είναι ανεξάντλητη στην Κρήτη. Είναι σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη ανάλογα με το χρόνο και τις ανάγκες που υπάρχουν ανά περιοχή λόγω συγκυριών. Υπάρχουν προβλήματα και αντικειμενικές δυσκολίες. Θα ήταν όμως υποκριτικό να ισχυριστώ το αντίθετο. Όμως – και αυτή η θέση μου είναι πάγια – υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να ασκεί το έργο της όσο καλύτερα μπορεί με βάση τις διαθέσιμες δυνάμεις και τα μέσα της.

Πάντα κεντρικός στόχος των δράσεων μας είναι η ασφάλεια του πολίτη προς όλες τις κατευθύνσεις. Καλούμαστε να εγγυηθούμε την ουσιαστική αστυνόμευση στην Κρήτη και αυτό προϋποθέτει συγκεκριμένα βήματα, στοχευμένες δράσεις και καλά «αντανακλαστικά» ώστε να μπορούμε άμεσα και ευέλικτα να ανασχεδιάζουμε και να προσαρμόζουμε τις δράσεις μας όπου κάθε φορά παρίσταται ανάγκη\”.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook