Ο άτυχος άνδρας που δέχθηκε επίθεση από καρχαρία είχε πάει για κολύμπι στην παραλία Μουριουάι της Νέας Ζηλανδίας, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Όκλαντ.

Τα σωστικά συνεργεία, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσαν ότι ο καρχαρίας ήταν ο «μεγάλος λευκός» καθώς το μήκος του έφθανε τα τέσσερα μέτρα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ελικόπτερο της αστυνομίας επίσης άνοιξε πυρ κατά του καρχαρία.

«Είδαμε το πτερύγιο του καρχαρία και το επόμενο λεπτό…μπουμ, έγινε η επίθεση. Το νερό γέμισε με αίμα», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας Πίο Μόζι στην τοπική ιστοσελίδα Stuff.co.nz.

«Πυροβόλησαν έξι ή επτά φορές τον καρχαρία, τρεις από το ελικόπτερο της αστυνομίας και μερικές από το ναυαγοσωστικό. Δεν ξέρω αν σκότωσαν τον καρχαρία ή όχι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας εθελοντών ναυαγοσωστών δήλωσε ότι εντοπίστηκαν «ένας ή δύο» καρχαρίες, αλλά κανένας δεν εθεάθη από τη στιγμή που το πτώμα του άνδρα ανασύρθηκε από το νερό.

Οι επιθέσεις καρχαριών είναι σπάνιες στη Νέα Ζηλανδία, όπου τα θαλάσσια σπορ και οι διακοπές στις παραθαλάσσιες περιοχές προτιμώνται από πολλούς. Περισσότερα από 60 είδη καρχαρία είναι, ωστόσο, γνωστό ότι κολυμπούν στη θαλάσσια περιοχή.

Δεκατέσσερις φονικές επιθέσεις σημειώθηκαν από τότε που ξεκίνησαν να κρατώνται αρχεία, περίπου το 1837, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της χώρας, που προσθέτει ότι, κατά μέσον όρο, σημειώνονται δύο μη φονικές επιθέσεις καρχαρία κάθε χρόνο.

Η τελευταία επίθεση που συνδέεται με θάνατο σημειώθηκε το 2009 όταν ένας άνδρας που έκανε καγιάκ δέχτηκε επίθεση από λευκό καρχαρία στην παραλία του Κορομαντέλ και έχασε τη ζωή του από πνιγμό.

Σύμφωνα με το Διεθνές Αρχείο Επιθέσεων Καρχαρία, 11 μοιραίες επιθέσεις καταγράφηκαν πέρυσι, περιλαμβανομένων τριών στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική–σχεδόν τριπλάσιος αριθμός από τον μέσο όρο θανάτων από επίθεση καρχαρία από το 2001 ως το 2010.

 

nocomments.gr