Ο κύβος ερρίφθη για την ίδρυση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. καθώς κατατέθηκε στην Βουλή το μίνι νομοσχέδιο στο οποίο συμεριλαμβάνονται διάφορες διατάξεις Υπουργείων, μεταξύ των οποίων και η διάταξη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ίδρυση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου το οποίο παρουσιάζει το Flashnews.gr και συγκεκριμένα στην σελίδα 82, ορίζεται πως οι ΟΑΝΑΚ και ΟΑΔΥΚ συγχωνεύονται στην νέα εταιρεία ΟΑΚ ΑΕ, στην οποία περιέρχονται και οι σκοποί της Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ, της ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και της ΕΥΔΕ Αποσελέμη.

Στο νομοσχέδιο γίνεται αναλυτική αναφορά στην διαδικασία συγχώνευσης των ΟΑΔΥΚ - ΟΑΝΑΚ και στην σελίδα 86-87 αναφέρεται πως :

Στους σκοπούς της νέας εταιρείας μεταφέρονται όλα όσα αφορούν στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) καθώς επίσης και στον Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης καθώς και γενικότερα στο διευρωπαικό δίκτυο μεταφορών Κρήτης.

Επίσης ξεκαθαρίζεται πως στην νέα εταιρεία μεταφέρονται και όλα όσα αφορούν στην ύδρευση του Ηρακλείου και του Αγ.Νικολάου απο το φράγμα Αποσελέμη.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ ,με έδρα στον Δήμο Χανίων, θα εποπτεύεται απο το Υπουργείο Ανάπτυξης ενώ στην εταιρεία θα συμμετέχουν :

Το Δημόσιο σε ποσοστό 51%

Η Περιφέρεια Κρήτης σε ποσοστό 22%

Η Περιφεειακή Ένωση Δήμων Κρήτης σε ποσοστό 22%

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Κρήτης σε ποσοστό 5%

Σε ότι αφορά στην σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής :

Πρόεδρος θα είναι ο εκάστοτε Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Έξι μέλη του ΔΣ - εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος - θα ορίζονται απο το Υπ.Ανάπτυξης

Ένα μέλος θα εκπροσωπεί την Περιφέρεια Κρήτης

Ένα μέλος θα εκπροσωπεί την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Σε ότι αφορά στα έξι μέλη που θα ορίζονται απο το Υπουργείο στο νομοσχέδιο επισημαίνεται πως θα έχουν αναλογική εκπροσώπηση και απο τους τέσσερις Νομούς της Κρήτης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την διάταξη του νομοσχεδίου (σελίδα 82)