Θετικές σε DNA αλόγου βρέθηκαν δύο παρτίδες βοδινού κατεψυγμένου κρέατος προέλευσης Ρουμανίας, συνολικής ποσότητας 1.064 κιλών.

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), τα προϊόντα φέρουν τη σήμανση «Frozen beef meat neck» και «Frozen beef meat topside». Διακινούνται στην Ελλάδα από την επιχείρηση «Ζηκούδη Βασιλική», δεσμεύτηκαν όμως στις 15 Φεβρουαρίου από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Έως σήμερα έχουν αποσταλεί στα εργαστήρια 76 δείγματα, από τα οποία έχουν αναλυθεί 26 και δύο βρέθηκαν θετικά.

Δείγματα λήφθηκαν από παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες κρέατος, σε υπηρεσίες τροφοδοσίας (catering), ψυκτικές αποθήκες και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με αντιπροσωπευτική και αναλογική κάλυψη ανά την επικράτεια.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται από τον ΕΦΕΤ και τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας.

Διευκρίνιση της IKEA

Με αφορμή την απόσυρση λουκάνικων από τα καταστήματα επίπλων ΙKEA σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, η διεύθυνση της αλυσίδας στην Ελλάδα διευκρίνισε ότι τα λουκάνικα που διατίθενται στην ελληνική αγορά ως hot dog «προέρχονται από πιστοποιημένους ‘Έλληνες παραγωγούς (κατά ISO 22000:2005 – HACCP) και παράγονται στην Ελλάδα».

 Όλη η ανακοίνωση έχει ως εξής:



«Mε αφορμή πληροφορίες από διαδικτυακές πηγές σχετικά με την προληπτική απόσυρση λουκάνικων τύπου «Βιέννης» από τον ‘Ομιλο ΙΚΕΑ σε συγκεκριμένες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία), λόγω κοινού προμηθευτή με τα κεφτεδάκια, η ΙΚΕΑ ΗΟUSEMARKET HELLAS ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι:



»Τα λουκάνικα που διατίθενται στα εστιατόριά της και τα καφέ εξόδου (hot dog) προέρχονται από πιστοποιημένους ‘Έλληνες παραγωγούς (κατά ISO 22000:2005 – HACCP) και παράγονται στην Ελλάδα. 



»Η ΙΚΕΑ ΗΟUSEMARKET HELLAS θεωρεί την εμπιστοσύνη των πελατών της, την ποιότητα των πρώτων υλών της και την διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων ως θεμελιώδεις προτεραιότητες. Για το λόγο αυτό είχε αποσύρει έγκαιρα και προληπτικά όλα τα προϊόντα με κεφτεδάκια. Επιπλέον, απέσυρε προληπτικά, με δική της πρωτοβουλία, όλα τα εισαγόμενα προϊόντα κρέατος και πουλερικών, που είχαν τον ίδιο προμηθευτή, από το Σουηδικό κατάστημα τροφίμων».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook