Χρηματικό όριο στις αγοραπωλησίες ακινήτων και πολύτιμων αγαθών με μετρητά σκέφτεται η Ελβετία με σκοπό τον περιορισμό του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής.

Σε νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί για συζήτηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αναφέρει το Reuters, μπαίνει όριο 100.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 82.000 ευρώ), ενώ αγοραπωλησίες που αφορούν μεγαλύτερα ποσά πρέπει να γίνονται από τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία προφανώς ελέγχονται για παράνομες συναλλαγές.

Παράλληλα η κυβέρνηση επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι των τραπεζών για τυχόν παράνομες συναλλαγές από τους πελάτες τους, φτάνοντας στη διακοπή της συνεργασίας αν δεν αποδείξουν ότι έχουν φορολογική ενημερότητα από τη χώρα τους.

Οι ελβετικές τράπεζες είναι καταρχήν θετικές στα προτεινόμενα μέτρα, αν και υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι πρακτικό να εφαρμοστούν σε όσους πελάτες ήδη έχουν.

Η Ελβετία σταδιακά ευθυγραμμίζει τη νομοθεσία της με διεθνείς συμβάσεις για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος, προσπαθώντας σταδιακά να αποτινάξει την εικόνα του παράδεισου των αφορολόγητων, παράνομων εισοδημάτων.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook