Σε συμφωνία για «πλαφόν» στα μπόνους τραπεζικών στελεχών κατέληξαν αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, ανοίγοντας το δρόμο για να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον επόμενο χρόνο το νέο πλαίσιο.

Οι νέες προβλέψεις είναι μέρος της εισαγωγής στο ευρωπαϊκό δίκαιο των ευρύτερων κανονισμών της Βασιλείας ΙΙΙ για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα -κεντρικότερο σημείο των οποίων είναι οι αυστηρότεροι κανονισμοί κεφαλαιακής επάρκειας.

H συμφωνία έκλεισε αργά τη νύχτα της Τετάρτης μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών, όπως η Βρετανία, ο συμβιβασμός καθιστά σχεδόν σίγουρη την κύρωση της συμφωνίας και επίσημα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Μέχρι σήμερα, τα τραπεζικά στελέχη μπορούσαν να λαμβάνουν μπόνους πολλαπλάσια των ετήσιων αποδοχών τους βάσει των επιδόσεών τους. Ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2007-08, οι επικριτές της πρακτικής είχαν υποστηρίξει ότι αυτό αποτελούσε κίνητρο για ριψοκίνδυνες επενδυτικές πρακτικές.

Στη συμφωνία, το ύψος του μπόνους περιορίζεται στις ετήσιες βασικές αποδοχές του κάθε στελέχους ή, μόνο με συμφωνία της ευρείας πλειοψηφίας των μετόχων, στο διπλάσιο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ εισάγονται περιορισμοί στα τραπεζικά μπόνους» είπε από την πλευρά του ο αυστριακός ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής στις διαβουλεύσεις.

Ο Μάικλ Νούναν, ιρλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της αντιπροσωπείας των 27 κυβερνήσεων που μετείχαν στις διαβουλεύσεις, ανέφερε ότι «η μεταρρύθμιση των κανονισμών διασφαλίζει ότι οι τράπεζες θα έχουν επαρκή, ποσοτικά και ποιοτικά, κεφάλαια, ώστε να αντέχουν οικονομικά σοκ και ως τούτου την προστασία των ευρωπαλίων φορολογουμένων». Η Ιρλανδία, υπενθυμίζεται, είχε σπρωχθεί στους ευρωπαικούς μηχανισμούς στήριξης λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού της τομέα.

Οι διαβουλεύσεις κυλούσαν χωρίς σημαντική πρόοδο για δέκα μήνες, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέμενε στην εισαγωγή περιορισμών στα μπόνους στη γενικότερη νομοθεσία για την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ. Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από άλλη μία αδιέξοδη συνάντηση, η Ευρωβουλή είχε θέσει τελεσίγραφο στις κυβερνήσεις μέχρι τη συνάντηση της Τετάρτης.

in.gr