H ανεπάρκεια της ΗDL («καλής») χοληστερόλης ως φαίνεται σχετίζεται με την απώλεια μνήμης και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Ινστιτούτο ΙΝSΕRΜ της Γαλλίας έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 3.673 δημοσίους υπαλλήλους και διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα της ΗDL χοληστερόλης σχετίζονται με κακή μνήμη.

Η σχέση μεταξύ των επιπέδων της ΗDL χοληστερόλης και της LDL («κακής») πιστεύεται ότι είναι σημαντική στην εκδήλωση και άλλων παθήσεων, όπως η καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα υψηλά επίπεδα της ΗDL χοληστερόλης παρέχουν προστασία έναντι της βλάβης στην παροχή αίματος που προκαλεί η στένωση των αρτηριών.

Επιπλέον, υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η ΗDL χοληστερόλη μπορεί να επηρεάσει την εναπόθεση των πλακών Β-αμυλοειδούς, που είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εγκεφάλων των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η τακτική σωματική άσκηση και ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών, συνδυαστικά με την πρόσληψη υγιεινών λιπών, όπως το ελαιόλαδο, μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα της ΗDL χοληστερόλης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη μελέτη Whitehall ΙΙ, στην οποία είχαν λάβει μέρος χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι για να δουν αν επηρεάζεται η μνήμη σε περίοδο πενταετίας. Στην αρχή της μελέτης είχαν ληφθεί δείγματα αίματος και οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε τεστ ανάκλησης λέξεων. Οι εξετάσεις επαναλήφθηκαν πάλι στο τέλος της μελέτης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα ΗDL χοληστερόλης είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να έχουν απώλεια μνήμης συγκριτικά με εκείνους που είχαν υψηλότερα επίπεδα.

Τα άτομα με εξασθενημένη μνήμη διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια μετέπειτα στη ζωή τους.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook