Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι η Χρυσή Αυγή διοργανώνει μαθήματα «πνευματικής αφύπνισης» σε παιδιά από 6 έως 10 ετών. Ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας και της Εισαγγελίας εφόσον διαπιστωθεί ότι με τα μαθήματα αυτά προάγεται η μισαλλοδοξία, το φυλετικό μίσος ή προσβάλλεται η φυσιολογική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ Ελένη Χοντουλίδου τονίζει: «Προσπαθούν να κάνουν διαφορετική δουλειά από αυτήν που γίνεται στα σχολεία. Πρέπει να επιληφθεί ο υπουργός και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Ποιοι είναι οι \”παιδαγωγοί\” στους οποίους αναφέρεται η Χρυσή Αυγή;»

Όπως εξηγεί, αυτή η παράλληλη διαπαιδαγώγηση απομονώνει τα παιδιά από τους συνομηλίκους τους. «Αυτές οι ομάδες δεν είναι ούτε πρόσκοποι ούτε Κατηχητικό της Εκκλησίας. Δεν είναι τίποτα το θεσμοθετημένο» σημειώνει.

Παράλληλα, ο καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών Παντελής Κυπριανός εξηγεί ότι η οικογένεια δεν μπορεί να εμπλέκει τα παιδιά σε διαδικασίες που παραγνωρίζουν το σύνολο και τις αρχές της κοινωνίας.

«Τα παιδιά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σαν υποζύγια αμφισβήτησης των θεσμών. Πρακτικές σαν και αυτή θυμίζουν διαδικασίες που έχουν ακολουθήσει όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και κυρίως τα φασιστικά. Προσπαθούν να φτιάξουν ανθρώπους κατ\’ εικόνα των μεγάλων. Τα παιδιά όμως έτσι δεν συμμετέχουν στη μαθησιακή διαδικασία για να εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες».

Επιπλέον, ο δικηγόρος Αγης Τάτσης, ο οποίος έχει ασχοληθεί με υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, τονίζει ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας να επιβλέπει χώρους όπου υπάρχουν παιδιά. «Αν στις συγκεκριμένες μαζώξεις διαπιστωθεί ότι προάγεται η μισαλλοδοξία ή το φυλετικό μίσος και προσβάλλεται η φυσιολογική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, αυτό μπορεί να αποτελέσει αυτοτελή λόγο για παρέμβαση της Εισαγγελίας και των αρμόδιων υπηρεσιών πρόνοιας του κράτους», επισημαίνει.

Την υποχρέωση της Πολιτείας να ελέγξει το περιεχόμενο των προγραμμάτων της Χρυσής Αυγής επισημαίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, μιλώντας στην εφημερίδα.

«Προφανώς οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών τους. Αν όμως ακούγαμε ότι οι γονείς εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στα όπλα ή τα ωθούν στη βία, τότε όλοι θα λέγαμε ότι θα πρέπει να προστατευτεί η προσωπικότητα του παιδιού. Και επειδή πολλές από τις πράξεις και τις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής αγγίζουν τα όρια του κοινού ποινικού δικαίου, τίθεται ένα ζήτημα γι\’ αυτόν τον \”κύκλο πνευματικής αφύπνισης\”» υπογραμμίζει.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook