Στο τραπέζι μπαίνουν και πάλι οι επικουρικές συντάξεις, μετά τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το υπουργείο Εργασίας.

Μόνο τέσσερα Ταμεία κατάφεραν να εξαιρεθούν, αποδεικνύοντας προς το παρόν ότι μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα, στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι εντάσσονται στο νέο ενιαίο Ταμείο, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Τα τέσσερα Ταμεία είναι των υπαλλήλων στα τρόφιμα, στις ασφαλιστικές εταιρείες, στα πετρελαιοειδή και στα φάρμακα.

Με την πρόσφατη απόρριψη της αίτησης των τραπεζοϋπαλλήλων να διατηρήσουν ανεξάρτητο το επικουρικό τους, στο ενιαίο επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑ εντάσσονται τα επικουρικά του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ), το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ), το ΤΕΑΤΕΚΩ (ταμεία ΔΕΚΟ) και το ΕΤΑΤ των τραπεζοϋπαλλήλων.

Τα τέσσερα Ταμεία που παραμένουν ανεξάρτητα μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ, γλιτώνοντας μεν την κρατική παρέμβαση, όχι όμως και τις περικοπές, καθώς υποχρεούνται (και αυτά) να «εξαφανίσουν» τα ελλείμματά τους κουρεύοντας τις συντάξεις που καταβάλλουν από 10% έως 35%, σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες.

Οι συντάξεις στα υπόλοιπα Ταμεία που απαρτίζουν το ΕΤΕΑ θα επανακαθοριστούν αφού μετρηθεί το έλλειμμα, το οποίο είχε υπολογιστεί στα 163,84 εκατ. ευρώ στα τέλη του \’12. Οι συντάξεις που θα καταβάλλει το ΕΤΕΑ θα υπολογίζονται σε ανταποδοτική βάση, σύμφωνα με τις ατομικές εισφορές για τους ασφαλισμένους από 1/1/2001 και εφεξής. Το ίδιο σύστημα ισχύει και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2000, αλλά για τον χρόνο ασφάλισης (και το τμήμα της σύνταξής τους) από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook