Με πυραύλους από το πολεμικό ελικόπτερο ΜΙ-24 του ΟΗΕ, επλήγησαν μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδας, χθες, και το προεδρικό μέγαρο στη συνοικία Πλατό του Αμπιτζάν (οικονομική πρωτεύουσα) αλλά και η προεδρική κατοικία στη συνοικία Κοκοντί, ώστε να καταφερθεί ένα πλήγμα στον ίδιο τον Λοράν Γκμπαγκμπό, που αρνείται να εγκαταλείψει την προεδρία της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Οι αεροπορικές επιδρομές που έγιναν στο Αμπιτζάν, την βιομηχανική πρωτεύουσα της Ακτής ελεφαντοστού, από δυνάμεις του ΟΗΕ και Γάλλους στρατιώτες της δύναμης Λικόρν κατά του Λοράν Γκμπαγκμπό, είναι αποτέλεσμα «επείγοντος» αιτήματος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, αναφέρθηκε από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.

Σε επιστολή που έστειλε την Κυριακή προς τον κ. Σαρκοζί ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι μουν κρίνει «επείγον να ξεκινήσουν οι αναγκαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις για να τεθούν εκτός μάχης τα βαρέα όπλα που χρησιμοποιούνται κατά του πληθυσμού και των κυανοκράνων».

Η δράση που ανέλαβαν σήμερα οι δυνάμεις του ΟΗΕ και οι Γάλλοι στρατιώτες στόχευε το προεδρικό μέγαρο και την κατοικία του απερχόμενου προέδρου Γκμπαγκμπό, καθώς και δύο στρατόπεδα στρατιωτικών δυνάμεων έχουν παραμείνει στο πλευρό του.

«Συνεργαζόμαστε με τη γαλλική δύναμη Λικόρν και με βάση την απόφαση 1975 του Συμβουλίου Ασφαλείας που προβλέπει την εξουδετέρωση των βαρέων όπλων που χρησιμοποιούνται κατά του πληθυσμού στο Αμπιτζάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της δύναμης του ΟΗΕ, Χαμαντούν Τουρέ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook