Σκληρές μάχες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι και οι αντικαθεστωτικοί για τον έλεγχο του πετρελαϊκού λιμανιού Μπρέγκα ενώ δυνάμεις πιστές στον Λίβυο συνταγματάρχη σφυροκοπούν την ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Μισράτα. Ανησυχία για την τύχη 400 Αφρικανών μεταναστών που αγνοούνται εξέφρασαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, στην Τουρκία βρίσκεται ο απεσταλμένος του Μουαμάρ Καντάφι, Αμπντελατί Ομπεϊντι και συζητά για κατάπαυση του πυρός.

«Πρέπει να επισκεφτείς της Μισράτα για να δεις τη σφαγή του Καντάφι», λέει ο Ομάρ Μπουμπάκερ, ένας 40χρονος μηχανικός που στο ένα του πόδι έχει τραύμα από σφαίρα. «Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και τα νοσοκομεία είναι πλήρη». Ο Μπουμπάκερ μεταφέρθηκε στην Τυνησία από γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση. Η Μισράτα, όπως και άλλες πόλεις, εξεγέρθηκαν κατά του Καντάφι στα μέσα Φεβρουαρίου, και τώρα βρίσκεται υπό πολιορκία από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Είναι η τελευταία μεγάλη πόλη που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών στη δυτική Λιβύη.

«Φανταστείτε, χρησιμοποιούν άρματα μάχης κατά πολιτών. Ο Καντάφι είναι έτοιμος να τους σκοτώσει όλους εκεί. Σκέφτομαι την οικογένειά μου», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Λατσίμπ που επίσης φέρει αρκετά τραύματα.  Εκπρόσωπος των ανταρτών, την ίδια ώρα, μίλησε για «καθαρή τρομοκρατία» από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων. «Πλήττουν κατοικημένες περιοχές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν θύματα. Δεν ξέρουμε όμως πόσα είναι». Εκπρόσωποι των κυβερνητικών δυνάμεων πάντως αρνούνται ότι βάλουν κατά πολιτών στη Μισράτα και τονίζουν ότι μάχονται κατά ένοπλων ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Αγνοούνται

Στο μεταξύ, πάνω από 400 Αφρικανοί μετανάστες που έφυγαν από τη Λιβύη με δυο σκάφη, κατά πληροφορίες, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αγνοούνται, επισήμαναν αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Αξιωματούχος του Βατικανό από την Τρίπολη είπε ότι στις ακτές της πόλης ξεβράστηκαν 10 πτώματα. Οι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από την Εριθρέα, τη Σομαλία και την Αιθιοπία.  

Στην Τουρκία ο λίβυος απεσταλμένος

Στο μεταξύ η Άγκυρα τόνισε ότι αναζητεί τρόπους μεσολάβησης, ώστε να επέλθει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Στην Τουρκία έσπευσε ο λίβυος απεσταλμένος Αμπντελατί Ομπέιντι, που εκτελεί και χρέη υπουργού Εξωτερικών, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα χθες. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τερματιστεί η δοκιμασία και για να συμβάλει στη διαδικασία δημιουργίας ενός οδικού χάρτη που θα περιλαμβάνει τα πολιτικά αιτήματα του λαού της Λιβύης», επισήμανε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμετ Νταβούτογλου.

Περί κατάπαυσης του πυρός

Πάντως αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε περισσότερο σαφής: «Θα μιλήσουμε για να δούμε αν υπάρχει κοινή βάση για το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός», επισήμανε. Ο ίδιος είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν κάποιες ιδέες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία είναι επίσης σε επαφή με το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης και αναμένει εκπροσώπους του στην Άγκυρα «μέσα στις επόμενες μέρες».

Η Άλ Κάιντα


Για εμπλοκή της Αλ Κάιντα στο ανοιχτό μέτωπο της Λιβύης έκανε λόγο αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφάλειας της Αλγερίας.  Σύμφωνα με τον αλγερινό αξιωματούχο, η Αλ Κάιντα εκμεταλλεύεται την κρίση αυτή για να αποκτήσει όπλα, όπως πυραύλους εδάφους-αέρος και να τα μεταφέρει σε ένα κρησφύγετό της στο βόρειο Μαλι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από 8 φορτηγάκια Toyota αναχώρησε από την ανατολική Λιβύη, πέρασε τα σύνορα με το Τσαντ, μπήκε στο Νίγηρα και από εκεί έφτασε στο βόρειο Μάλι, όπου παρέδωσε φορτίο με όπλα. Στον οπλισμό περιλαμβάνονται αντιαρματικές ρουκέτες ρωσικής κατασκευής, πολυβόλα και καλάσνικοφ. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ έχει αποκτήσει μέσω Λιβύης αντιαεροπορικά φορητά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου Strela.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Αλ Κάιντα έχει διεισδύσει και στο στρατόπεδο των εξεγερμένων της ανατολικής Λιβύης αν και οι ίδιοι το διαψεύδουν.

Η ελληνική πρεσβεία

Την αναστολή λειτουργίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Τρίπολη της Λιβύης, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων έχει αναλάβει η εκεί Πρεσβεία της Ουγγαρίας, που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


tanea

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook