Η υπεραλίευση του κόλπου της Μεσαράς που αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους τόπους αναπαραγωγής αλιευμάτων στη νότια Κρήτη, αποτέλεσε το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Χωροταξίας-Περιβάλλοντος Νίκου Καλογερή, και την συμμετοχή του μέλους της Επιτροπής Χωροταξίας Περιβάλλοντος, περιφερειακής συμβούλου, Βιργινίας Μανασάκη και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Τυμπακίου Νίκος Παπουτσάκης, και οι Πρόεδροι επαγγελματιών αλιέων Αγίας Γαλήνης Κώστας Παντινάκης, και Κόκκινου Πύργου Δημοσθένης Πετειναράκης.

Όπως αναφέρθηκε οι δήμοι Φαιστού Ηρακλείου και Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου έχουν καταθέσει μέσω των δημοτικών τους συμβουλίων κοινό αίτημα για την λήψη μέτρων προστασίας των ιχθυαποθεμάτων στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Μεσαράς, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της υπεραλίευσης ιδιαίτερα από συρόμενα εργαλεία (τράτες). 

Στην διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι μελέτες έρευνας που έχει πραγματοποιήσει το ΕΛΚΕΘΕ σε διάφορες περιοχές στον κόλπο της Μεσαράς και τεκμηριώνουν την μείωση των αλιευμάτων, αλλά και την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας. 

Το αίτημα των δυο δήμων για την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, αναμένεται να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, όπου θα συζητηθεί το θέμα προκειμένου να γνωμοδοτήσει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα αποφασίσει την λήψη μέτρων.

«Πράγματι, όπως έχει τεκμηριώσει επιστημονικά και το ΕΛΚΕΘΕ με την έρευνα του, υπάρχει πρόβλημα στον θαλάσσιο κόλπο της Μεσαράς από το φαινόμενο της υπεραλίευσης» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής. 

Παράλληλα πρόσθεσε ότι: «Συμφωνούμε ότι πρέπει να ληφθούν διαχειριστικά μέτρα για να προλάβουμε την πλήρη κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων και τυχόν οικολογική καταστροφή στη θαλάσσια περιοχή της Μεσαράς. 

Για το λόγο αυτό κάναμε σήμερα την σύσκεψη αυτή, και δεχθήκαμε τους εκπροσώπους των δήμων και των επαγγελματιών αλιέων. 

Το θέμα σύντομα θα έρθει προς συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, ώστε να προτείνουμε προς το αρμόδιο Υπουργείο την λήψη αυστηρών μέτρων».