Εν μέσω κρίσης και έντονου ανταγωνισμού ο ΟΤΕ εμφάνισε αύξηση κερδών κατά 16,2% και μείωση του δανεισμού κατά 1 δις.. ευρώ αφού οι ταμειακές ροές διατηρήθηκαν στα υψηλά επίπεδα των 1,3 δις. ευρώ και το 2012.

Παράλληλα, ο οργανισμός προχώρησε κατά το εξεταζόμενο διάστημα σε επενδύσεις ύψους 494 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσπάθειες μείωσης του ενδοομιλικού κόστους είχαν ως αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν τα τελευταία δύο χρόνια κονδύλια 600 εκατ. ευρώ.

Η παραπάνω πορεία δεν πέρασε απαρατήρητη από τις αγορές για αυτό και ο ΟΤΕ ήταν η πρώτη μεγάλη ελληνική επιχείρηση που η έκδοση ομολόγου της ύψους 700 εκατ. ευρώ υπερακαλύφθηκε κατά 2,7 φορές στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2013.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ (δεν περιλαμβάνονται τα κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση της Telekom Serbia και τα κόστη από τις εθελούσιες εξοδους) διαμορφώθηκαν το 2012 στα 363,5 εκατ. ευρώ από 312,9 εκατ. ευρώ το 2011.

Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 7,1% στα 4,68 δις. ευρώ.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός περιορίστηκε κατά 25% το προηγούμενο έτος σε 2,8 δις ευρώ.
.
Η κινητή τηλεφωνία σε Ελλάδα και εξωτερικό ξεπέρασε σε έσοδα τη σταθερή τηλεφωνία του ομίλου.

Ειδικότερα, η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα είχε έσοδα το 2012 στα 1,9 δις. ευρώ και στο εξωτερικό (Ρουμανία) 655 εκατ. ευρώ. Η κινητή στην Ελλάδα (Cosmote) είχε έσοδα 1,63 δις. ευρώ και η κινητή τηλεφωνία διεθνώς 969,6 εκατ. ευρώ.

Στη σταθερή τηλεφωνία ο οργανισμός συνεχίζει να χάνει πελάτες. Οι καθαρές αποσυνδέσεις στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος έφτασαν σε 305.000 PSTN και ISDN γραμμές λιανικής σημειώνοντας πτώση 8,9%.

Η υπηρεσία δορυφορικής τηλεόρασης συνέχισε να προσελκύει νέους συνδρομητές (23.000 το τέταρτο τρίμηνο) αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους στο τέλος του 2012 στους 120.000.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής: «Σε αγορές εξαιρετικά ανταγωνιστικές, πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει, νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας. Διατηρήσαμε υγιείς τις λειτουργικές ταμειακές ροές μας, παρά τα χαμηλότερα έσοδα, προχωρήσαμε στην πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και μέσω ενός δυναμικού σχεδίου αναχρηματοδότησης, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, ενισχύσαμε τα χρηματοοικονομικά μας και επεκτείναμε τον ορίζοντα αποπληρωμής του δανεισμού μας.

Μειώσαμε, με επίδραση σε βάθος χρόνου, την κοστολογική βάση του ΟΤΕ, κυρίως μέσω του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης, το οποίο έγινε αποδεκτό από περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας στο τέλος του έτους. Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του σχεδίου μετασχηματισμού του Ομίλου. Η τακτοποίηση των του οίκου μας είναι σημαντική, αλλά όχι αρκετή. Το μέλλον μας βασίζεται και στην ικανότητά μας να καινοτομούμε και να επενδύουμε.

Η μεγάλη αύξηση των συνδρομητών τηλεόρασης, η ανάκαμψη των υπηρεσιών ευρυζωνικότητας και η εκτεταμένη 4G κάλυψη καταδεικνύουν την έμφαση που δίνουμε σε επίπεδο καινοτομίας και επενδύσεων. Υπό την προϋπόθεση ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο θα στηρίξει την προσπάθειά μας, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ανάμεσα στους μεγαλύτερους επενδυτές υποδομών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το 2013, στις ήδη δύσκολες αγορές που δραστηριοποιούμαστε, αναμένουμε ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί. Η αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε τη θέση μας, να κρατήσουμε ψηλά την κερδοφορία μας και να ενισχύσουμε τη χρηματοοικονομική μας δομή, θα παραμείνει αμείωτη».

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση με τα Οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook