Πολλά πυρηνικά εργοστάσια σε ολόκληρο τον κόσμο κινδυνεύουν από τσουνάμι, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές όπως εκείνη που έπληξε το εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας Maplecroft που ειδικεύεται στην εκτίμηση κινδύνων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα αρκετά από αυτά τα εργοστάσια βρίσκονται σε χώρες πολύ λιγότερο ικανές να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστροφές.

Συγκεκριμένα, 76 λειτουργικοί πυρηνικοί σταθμοί στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τη Νότιο Κορέα, την Ινδία, το Πακιστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε περιοχές κοντά σε ακτογραμμές οι οποίες θεωρείται πιθανό να πληγούν από τσουνάμι. Από τους 442 πυρηνικούς σταθμούς που υπάρχουν παγκοσμίως, περισσότεροι από δέκα
βρίσκονται τοποθετημένοι σε περιοχές υψηλού ή ακραίου σεισμικού κινδύνου – στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Αρμενία και την Σλοβενία.

«Αν και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένες, και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρόμοιους κινδύνους. Η Νότιος Κορέα, η Ταϊβάν, η νότιος Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η δυτική ακτή των ΗΠΑ διαθέτουν πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν ή έχουν προγραμματίσει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε ακτές δυνητικά εκτεθειμένες σε τσουνάμι, ενώ πυρηνικοί σταθμοί τοποθετημένοι σε περιοχές που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς βρίσκονται στις δυτικές ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Αρμενία, το Ιράν και τη Σλοβενία», αναφέρει η αναλύτρια κινδύνων της Maplecroft Ελεν Χοτζ.

Οι ειδήμονες σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας αναφέρουν το παράδειγμα ενός γερασμένου ρωσικής κατασκευής πυρηνικού αντιδραστήρα που βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Γερεβάν. Τον Δεκέμβριο του 1988, ένας ισχυρός σεισμός ο οποίος συνέβη στη βορειοδυτική Αρμενία, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 25.000 ατόμων. Για τον επόμενο χρόνο το πυρηνικό εργοστάσιο Μετσαμόρ έκλεισε για λόγους ασφαλείας, «εξαιτίας της ευαισθησίας του σε ενδεχόμενο σεισμό». Αν και ένας από τους αντιδραστήρες του έχει αποσυναρμολογηθεί, σήμερα ένας άλλος συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προσπαθεί εδώ και μία δεκαετία να βελτιώσει τις υποδομές ασφαλείας στο εργοστάσιο.

«Το παρόν πυρηνικό εργοστάσιο Μετσαμόρ αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Τουρκία που βρίσκεται μόλις 16 χιλιόμετρα μακριά. Έχουν υπάρξει πολλές εκκλήσεις να κλείσει οριστικά. Όμως η Αρμενία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από αυτό και έχει δηλώσει ότι θα το κρατήσει ανοιχτό ωσότου χτίσει ένα νέο.», έχει δηλώσει η ΙΑΕΑ, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωρίσει τους κινδύνους μελλοντικών φυσικών καταστροφών και το 2008, δημιούργησε το Διεθνές Κέντρο Σεισμικής Ασφάλειας. Μάλιστα μετά το συμβάν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα το κέντρο αυτό αναθεωρεί τα πρότυπα ασφαλείας του για σεισμούς και τσουνάμι.


tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook