Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συνάντηση του Υφυπουργού Μανούσου Βολουδάκη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη (με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης).

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την ίδρυση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που προκύπτει από τη συγχώνευση των φορέων ΟΑΔΥΚ – ΟΑΝΑΚ – «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.», με την παράλληλη ανάληψη των αρμοδιοτήτων των ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και ΕΥΔΕ Αποσελέμη του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται πως το κείμενο που θα συζητηθεί στην Βουλή το έχει παρουσιάσει μόνο το Flashnews.gr (δείτε εδώ).

Ο Υφυπουργός παρουσίασε τα πλεονεκτήματα του νέου Οργανισμού, στον οποίο δίνεται η δυνατότητα να προωθήσει κατά ουσιαστικό τρόπο μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης.

Απαντώντας σε προβληματισμούς των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ο Υφυπουργός κατέστησε μεταξύ άλλων σαφές ότι ο νέος Οργανισμός δεν αναλαμβάνει αρμοδιότητες που σήμερα ασκεί η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Επεσήμανε ακόμη ότι – όπως άλλωστε σαφώς ορίζεται στο σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης- όλες οι υποχρεώσεις των υπό συγχώνευση Οργανισμών απέναντι στους ΟΤΑ, μεταβιβάζονται στο νέο Οργανισμό.

Αυτό ιδιαιτέρως αφορά προγραμματικές συμφωνίες, έργα κυριότητας ΟΤΑ που εκτελέσθηκαν ή εκτελούνται από τους υπό συγχώνευση Οργανισμούς και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, κλπ.

Σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ.Σταύρο Καλογιάννη, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα προβεί σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επισημάνσεις των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά αύριο στη Βουλή και ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα.