Να διεισδύσει στα “άδυτα” των ελληνικών τραπεζών και να αποκτήσει τον απευθείας έλεγχο στις κινήσεις λογαριασμών όλων όσων ελέγχονται για φοροδιαφυγή, προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών.

Σχεδιάζει και ειδική online ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης των λογαριασμών, μέσω της οποίας το ΣΔΟΕ θα έχει πλήρη εικόνα για όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα που τους αφορούν.

Παρότι εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον έχει καταργηθεί δια νόμου το τραπεζικό απόρρητο, για τις περιπτώσεις που ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ερευνούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αντιμετωπίζει πολύ συχνά εμπόδια από τις εμπορικές τράπεζες, που καθυστερούν να δώσουν στοιχεία για τους ελεγχομένους ως ύποπτοι φοροδιαφυγής.

Με το νέο σύστημα θα μπορούν οι ελεγκτές να διαπιστώνουν άμεσα και χωρίς να χάνουν χρόνο, περιμένοντας την απάντηση της τράπεζας, έχοντας πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία αυτά. Η εφαρμογή θα δημιουργηθεί μέσα στο 2013.

Το μέτρο είναι μία από τις πολλές δράσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών , θέλοντας να δώσει απάντηση στην επικριτική για τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έκθεση της Τρόικα.

Ειδικότερα, το υπουργείο τονίζει ότι:

– έλεγχος σε όλες τις offshore: μετά τον έλεγχο των εξωχώριων εταιρειών που υπάγονται στις ΔΟΥ Κρανιδίου και Κύμης και που ανατέθηκε στη μονάδα ελέγχου προσώπων μεγάλου πλούτου. Θα δρομολογηθεί και ο έλεγχος στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

– 1.789 φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου: θα ελεγχθούν από τη μονάδα ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου. Οι υποθέσεις έχουν εντοπιστεί και θα έχουν ελεγχθεί όλες εντός του 2013.

– 24.710 φορολογούμενοι ελέγχονται για τα αδικαιολόγητα υψηλά κεφάλαια που έβγαζαν στο εξωτερικό κατά την περίοδο έτη 2009-2011. Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η φάση συγκέντρωσης των δικαιολογητικών. Ο έλεγχός τους από την αρμόδια υπηρεσία μεγάλου πλούτου, θα ξεκινήσει μέσα στο Μάρτιο.

– Λίστα Λαγκάρντ: περιλαμβάνει 2.062 περιπτώσεις. Από το ΣΔΟΕ, έχει ξεκινήσει με την ταυτοποίηση 1.681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων. Σε εξέλιξη βρίσκεται το άνοιγμα των λογαριασμών και η σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Παρόλα αυτά, στο κενό φαίνεται πως πέφτει ο έλεγχος Ελλήνων που αγόραζαν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν παρουσιάζουν σημαντικό φορολογικό ενδιαφέρον, αλλά θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν όλοι.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook