Να στρατολογήσει άμεσα 200 \”κυνηγούς φόρων\” που θα εισπράττουν φόρους για λογαριασμό των εφοριών, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών η Τρόικα. Στην έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό θέτει ξεκάθαρα θέμα πρόσληψης ακόμα και ιδιωτικών εταιριών που θα κάνουν …\”μπάι-πας\” στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει ήδη από πενταετίας και πριν, αλλά ποτέ δεν είχε κάνει χρήση του ως τώρα το δημόσιο για διαφόρους λόγους –ακόμα όμως και λόγω έλλειψης των αναγκαιων κονδυλίων.

Συγκεκριμένα στην έκθεση οι ξένοι ειδικοί ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών:

– να προχωρήσει άμεσα –και μέσα στον Μάρτιο- σε εξωτερική πρόσληψη επιπλέον 200 νέων ελεγκτών.

– να αυξηθεί κατά προτεραιότητα ο αριθμός των εξωτερικά προσλαμβανόμενων ελεγκτών, χωρίς να παραβιάζεται ο κανόνας των συμβάσεων-προσλήψεων που ισχύει για το σύνολο του δημοσίου

– να βρεθούν άλλοι 500 εξωτερικά προσλαμβανόμενοι ελεγκτές την περίοδο 2013-14

 Διευκρινίζουν μάλιστα πως θα ήταν ευκταίο πολλοί από αυτούς να διαθέτουν πτυχίο νομικής!

 Οι ιδιώτες \”κυνηγοί κεφαλών\” θα αναλάβουν τον εντοπισμό και την πλήρη καταγραφή της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των οφειλετών του δημοσίου. Οι δικηγόροι και οι ελεγκτές, που θα προσληφθούν με συνοπτικές διαδικασίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα ασχοληθούν ειδικότερα με την πλήρη εξακρίβωση των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, ενώ δεν αποκλείεται να εμπλακούν και στο κομμάτι της είσπραξης των οφειλών, προετοιμάζοντας τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων (ειδοποιήσεις για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ή για κατασχέσεις ακινήτων, ενοικίων, μισθών κλπ.). Οι ιδιώτες θα αμείβονται με προμήθεια έναντι των ποσών που θα καταφέρνουν να οδηγήσουν στα ταμεία του Δημοσίου.

Οι οφειλέτες του δημοσίου θα υπόκεινται στην ίδια διαδικασία πιέσεων που υφίστανται και από τις εισπρακτικές εταιρείες που πιέζουν τους πολίτες για λογαριασμό των τραπεζών.  Οι φόρο-εισπράκτορες θα απειλούν του φορολογούμενους ότι εάν δεν διευθετήσουν τις όφειλες τους θα χάσουν το σπίτι τους η θα τους  κατασχεθεί ο μισθός. Για κάθε κατάσχεση που θα κάνουν τα ιδιωτικά γραφεία θα παίρνουν και τα παχυλά ποσοστά  τους για τα έσοδα που έφεραν στα δημόσια ταμεία.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση τους δίνει υπερ-αρμοδιοτητες ψηφίστηκε το 2011 επι υπουργίας του Ευάγγελου Βενιζέλου που ήταν και ο αρχικός εμπνευστής του σχεδίου πρόσληψης κυνηγών κεφαλών.

Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του έργου των Εφοριών. Ο σχεδιασμό ξεκίνησε  όταν εμφανίστηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις από τα μέτρα του Μνημονίου, όπως οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις Εφοριών και Τμημάτων Εφοριών, οι επαχθείς ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό του Δημοσίου, η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και η εργασιακή εφεδρεία. Ειδικά τα τρία τελευταία από τα προαναφερθέντα μέτρα του Μνημονίου έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του προσωπικού των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών,  βαθμό τις ελεγκτικές και εισπρακτικές δυνατότητες Εφοριών, Τελωνείων, ΣΔΟΕ και Ελεγκτικών Κέντρων!

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook