Φωτιές άναψαν στην κυβέρνηση οι δηλώσεις κοινοτικού αξιωματούχου για το μέγεθος του Δημοσίου και το ενδεχόμενο απολύσεων, λίγες μάλιστα μέρες προτού φτάσει στην Αθήνα η τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βάιζερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος υπερτροφικό και κατέστησε σαφές ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει μείωση του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων.

Ο ίδιος αξιωματούχος, προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παρακάτω «φωτογραφίζοντας» τη ΔΗΜΑΡ ως τον κυβερνητικό εταίρο που αντιδρά. Όπως σημείωσε, γνωρίζει πως «ένα μικρό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού διαφωνεί με τις απολύσεις», λέγοντας μάλιστα πως θα ήταν «ανεύθυνη πράξη» αντί για απολύσεις να αυξάνονταν και άλλο ή φόροι ή να λαμβάνονταν άλλου είδους μέτρα.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ στο όλο θέμα: «Πιστοποιητικά υπευθυνότητας δεν περιμένουμε από τους όποιους ανώνυμους κοινοτικούς αξιωματούχους» δήλωσε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Μόλις έγιναν γνωστά στο υπουργείο Οικονομιών όσα ελέχθησαν, ο Γιάννης Στουρνάρας τηλεφώνησε στον αξιωματούχο της Ευρωζώνης ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες για τις δηλώσεις που έκανε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας πήρε τη διαβεβαίωση από τον κ. Βάιζερ ότι δεν έχει θέσει θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αναπληρωτή εκπρόσωπου Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος δεν απέκλεισε να υπάρξουν «υποχρεωτικές αποχωρήσεις», στο βαθμό που τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων θα δείξουν πλεονάζον προσωπικό.

Τώρα η κυβέρνηση αναζητεί γραμμή άμυνας στις νέες πιέσεις. Όπως αναφέρεται στην «Καθημερινή» της Παρασκευής, η κυβερνητική στρατηγική αντιμετώπισης της πίεσης θα εδράζεται σε τρεις άξονες:

Στην ταχύτερη από τα προβλεπόμενα μείωση του προσωπικού, λόγω συνταξιοδότησης

Στο γεγονός ότι οι όποιες απολύσεις, αν απαιτηθούν, θα γίνουν εντός του 2014, επομένως κανείς δεν μπορεί από τώρα να κάνει προβλέψεις.

Η εκκαθάριση των μητρώων από επίορκους, μακροχρόνια απόντες, κατόχους πλαστών πτυχίων θα επιταχυνθεί, ώστε η κυβέρνηση να παρουσιάσει δείγματα γραφής

Αλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης είχε εκφράσει προ ημερών την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστούν απολύσεις, καθώς μέσω συνταξιοδοτήσεων και διαθεσιμότητας θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την 10η Οκτωβρίου 2012 το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των ΝΠΔΔ τους ΟΤΑ, α' και β' βαθμού, τους ένστολους, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους ΙΔΑΧ (54.000), τους υπαλλήλους Ορισμένου Χρόνου (35.700), με συμβάσεις έργου κλπ, ήταν 667.000, ενώ, το τέλος του 2010, σύμφωνα με την απογραφή Ραγκούση πάνω από 760.000.

Σημειώνεται δε, ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν περιοριστεί σε 571.000.

in.gr