Ο γρίφος που προέκυψε με τις ιταλικές εκλογές έχει προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο στη Ρώμη αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους -ήταν λοιπόν μάλλον θέμα χρόνου μέχρι να ξεκινούσαν οι δηλώσεις για διάφορες «εναλλακτικές».

Η πρώτη «πρόταση» για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ ήρθε την Παρασκευή από τον γερμανό βουλευτή της συμπολίτευσης Κλάους-Πέτερ Βιλς, που υποστήριξε σε εφημερίδα ότι εάν η χώρα «δεν μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που μόνη της ανέβαλε, θα έπρεπε να αφήσουμε τη χώρα να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα».

Ο Βιλς, βουλευτής με το CDU, είπε στην Handelsblatt: «Εάν δεν γίνει δυνατό να πειστεί η πλειονότητα του λαού μίας χώρας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που μόνη της η χώρα ανέλαβε για την τη λειτουργία του κοινού νομίσματος, δεν ωφελεί να ζητούμε από έξω νέες εκλογές αλλά θα έπρεπε να αφήσουμε τη χώρα να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα».

Το Βερολίνο, όπως και οι Βρυξέλλες, επαναλαμβάνουν ως επιτακτική την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης στη Ρώμη που θα κινηθεί στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά απέχουν, φυσικά, από «εκτιμήσεις» ή «προτάσεις» όπως η παραπάνω.

Ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που βρίσκεται από την Τρίτη στη Γερμανία και συναντήθηκε την Πέμπτη με την Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι «η Ιταλία δεν είναι ακυβέρνητη και δεν υπάρχει κανένας φόβος μετάδοσης», απαντώντας στις ανησυχίες της γερμανικής κυβέρνησης.

Η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο αίσθημα υπευθυνότητας των ιταλικών πολιτικών δυνάμεων να διαχειριστούν τη μετεκλογική κρίση και να συγκροτήσουν νέα κυβέρνηση.

in.gr