Υπό αστυνομικό κλοιό βρίσκεται σήμερα το δικαστικό μέγαρο του Ηρακλείου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση δολοφονίας του 17χρονου κτηνοτρόφου, Γιώργου Βελεγράκη, από το Ροτάσι Ηρακλείου. 
Μια υπόθεση που από την μια είχε προκαλέσει ΣΟΚ στην κοινή γνώμη στην Κρήτη αφού δράστης και θύμα είναι ανήλικα παιδιά και από την άλλη είχε κινητοποιήσει τις αστυνομικές αρχές, αφού ο φόβος να ξεσπάσει βεντέτα μεταξύ των οικογενειών των 2 πρωταγωνιστών του αιματηρού επεισοδίου γινόταν ολοένα και πιο έντονος.
Το μακελειό σημειώθηκε το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2012, σε αγροτική περιοχή, στο χωριό Ροτάσι, όταν επτά άτομα ηλικίας 39, 23, 24, 44 ετών και τρεις 17χρονοι τσακώθηκαν για κτηματικές διαφορές.
Ο 17χρονος Γιώργος Βελεγράκης, τραυματίστηκε θανάσιμα από μαχαιριά που δέxτηκε από συνομήλικο του κτηνοτρόφο, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου δύο ακόμα άτομα. 
Ένας 22χρονος, ο οποίος έφερε διαμπερές τραύμα από όπλο στην κοιλιακή χώρα και ένας 29χρονος, που έφερε τραύματα από μαχαίρι. Επίσης, ένας 17χρονος τραυματίστηκε ελαφρύτερα από ξυλοδαρμό.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κάθονται σήμερα 2 από τους 6 κατηγορούμενους, αφού η υπόθεση διαχωρίζεται ως προς τους δύο 17χρονους, οι οποίοι θα δικαστούν από το Δικαστήριο Ανηλίκων, αντιμετωπίζοντας ο πρώτος την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, και ο δεύτερος ανήλικος την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Στις 22 Μαρτίου, συμπληρώνεται το 6μηνο της κράτησης του ανήλικου φερόμενου ως δράστη και έτσι η ανάκριση αλλά και η παραπομπή σε δίκη ολοκληρώθηκαν με σύντομες διαδικασίες.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο 17χρονος φερόμενος ως δράστης παραδόθηκε ένα 24ωρο μετά την δολοφονία του άτυχου ανήλικου κτηνοτρόφου και κατά την απολογία του ενώπιον των ανακριτικών αρχών υποστήριξε ότι η οικογένεια του θύματος είχε στήσει ενέδρα σε εκείνον και στον γαμπρό του. 
Υποστήριξε ότι δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τον 17χρονο Γιώργο αλλά βλέποντας αιμόφυρτο τον αδερφό του από πυροβολισμό θόλωσε με αποτέλεσμα αμέσως μετά την πάλη που είχε με το θύμα, και ενώ το θύμα τον χτυπούσε στο κεφάλι με μια μαγκούρα, του κάρφωσε το μαχαίρι πισώπλατα. 
Απολογία που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η οικογένεια του θύματος, ότι δηλαδή ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης και η οικογένεια του ήταν εκείνη που είχαν στήσει ενέδρα στο θύμα.
Οι υπόλοιποι 4 που θα βρεθούν ενώπιον των δικαστικών αρχών -η δίκη τους θα προσδιοριστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα- είναι ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη για συμπλοκή και όχι για ηθική αυτουργία στη δολοφονία, όπως ήταν η αρχική κατηγορία, ο αδερφός του φερόμενου ως δράστη για συμπλοκή κι επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού, ο γαμπρός του φερόμενου ως δράστη για σωματικές βλάβες από κοινού και συμπλοκή και τέλος ο θείος του θύματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμπλοκή, επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή.
Παρά το γεγονός ότι ένας 17χρονος έχασε την ζωή του και ένας ακόμα συνομήλικός του πέρασε το κατώφλι των φυλακών, κάποιοι θέλησαν να συνεχίσουν την βεντέτα βάζοντας φωτιά σε δύο υπόστεγα που χρησιμοποιούνται για τα ζώα. 
Τα συγκεκριμένα κτίσματα άνηκαν σε μέλη τις οικογένειας του ανήλικου 17χρονου δράστη, τα οποία πάντως έχουν εγκαταλείψει για τους γνωστούς λόγους την περιοχή. 
Οι κάτοικοι, πάντως του χωριού, όπως άλλωστε και οι αστυνομικές αρχές, από την πρώτη στιγμή του μακελειού εξέφραζαν φόβους να ξεσπάσει βεντέτα μεταξύ των δύο οικογενειών.
Ρένα Βουρεξάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook