Όλοι μας γνωρίζουμε και βιώνουμε την οικονομική κρίση η οποία μαστίζει την ελληνική κοινωνία με οδυνηρά αποτελέσματα, τόσο σε οικονομικό αλλά και σε ψυχολογικό, δυστυχώς, επίπεδο.

Καλούμαστε όλοι να αναχαιτίσουμε αυτήν την κατάσταση.

Μετά από αυτά λοιπόν καθίσταται αναγκαίο να εργαστούμε συλλογικά από όποιο πόστο και όποια δραστηριότητα αναπτύσσει ο καθένας μας, για να αναπτύξουμε στοχευμένες δράσεις προς την ανόρθωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ένα από τα κομμάτια τα οποία πρέπει να στοχεύσουμε βέβαια είναι ο τουρισμός. Μέσα απ’ αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να εστιάσω στις τεράστιες δυνατότητες του αθλητικού τουρισμού και ειδικότερα του ποδηλατικού. Άγνωστες στους περισσότερους ή τέλος πάντων επιδερμικά οικείες και περισσότερο θεωρητικές για τους εμπλεκόμενους. Όμως νομίζω ότι έφτασε η ώρα να αφήσουμε τα λόγια και να περάσουμε, με αρωγό τους τοπικούς φορείς, στη πράξη.

Οι μορφολογικές συνθήκες του τόπου μας, οι καιρικές συνθήκες και το αθλητικό μας υπόβαθρο στο άθλημα αυτό μας επιτρέπει να κοιτάξουμε με αισιοδοξία προς ένα στόχο που είναι απόλυτα εφικτός.

Και παρότι το παρόν άρθρο δεν ενδείκνυται για μια πιο ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν, ωστόσο ενδεικτικά να αναφέρω ότι ο ποδηλατικός τουρισμός έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια στο νησί της Μαγιόρκα, με τους αθλητικούς επισκέπτες να αριθμούν λίγο πάνω από 100.000 ετησίως! Από αυτόν τον αριθμό είναι εύκολο να αναλογιστούμε τα οφέλη που προκύπτουν για μια κοινωνία.

Ένα από τα διαβατήρια προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η διοργάνωση αθλητικών γεγονότων μεγάλης εμβέλειας που και τον τόπο μας θα προβάλλουν και οικονομική ένεση θα αποτελέσουν και την ανάπτυξη του αθλήματος θα προωθήσουν.

Χρήσιμο θα ήταν εδώ να μεταφέρω τη πρόσφατη εμπειρία που αποκόμισα, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο συνέδριο ποδηλασίας ερασιτεχνών, που πραγματοποιήθηκε στο Τρέντο της Ιταλίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αφορμή τη διοργάνωση στα Χανιά ενός από τα παγκόσμια κύπελλα της σειράς από το 2012 έως το 2015. Συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τις 12 διοργανώτριες χώρες (Αυστραλία-Ν. Αφρική, ΗΠΑ, Σλοβενία κ.α.). Μια εμπειρία που μου προκάλεσε ένα ανάμεικτο συναίσθημα, το οποίο θα ήθελα να μοιραστώ με τους συμπολίτες μου.

Η φιλοξενία της προέδρου του Τουρισμού της περιφέρειας του Τρεντίνο άψογη, σε βαθμό υποχρέωσης. Το εντυπωσιακό; Επί τρεις ημέρες από το πρωί έως το βράδυ συμμετείχε με το επιτελείο της ομάδας της, περί τα 12 άτομα, σε όλες τις ομιλίες ανελλιπώς! Έγινε αναλυτικότατη παρουσίαση της στόχευσης της περιφέρειας του Τρεντίνο σε φιλοξενία αγώνων παγκόσμιας κλάσης (συμπέσαμε με τη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος SKI ELITE, με τη συμμετοχή συν τοις άλλοις της Ελλάδας). Η αύξηση του αθλητικού τουρισμού στη περιοχή από το 2010 ανέρχεται στο 30%. Ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, εάν αναλογιστούμε τα μεγέθη της Ιταλίας.

Οι παρουσιάσεις από τους υπόλοιπους ανά τον κόσμο διοργανωτές ήταν διαφωτιστικές. Στη Νότια Αφρική, στη περιοχή του Pietermaritzburg, κοντά στη περιοχή των Ζουλού, μια πόλη λίγο μεγαλύτερη από τα Χανιά, η περιφέρεια έχει υπογράψει 4ετές συμφωνητικό 4.000.000 ευρώ, για διοργάνωση διεθνών αγώνων παγκόσμιας εμβέλειας! Στη Σλοβενία το κρατικό ενδιαφέρον περιορίζεται μόνο σε υλική βοήθεια.

Η διαφορά; 7000 συμμετοχές και 80 σπόνσορες να στηρίζουν την προσπάθεια αυτή. Στην Σρι Λάνκα, τον αγώνα τον αναλαμβάνει το κράτος και τον εκτελεί ο διοργανωτής σε συνεργασία με τον στρατό! Στη Κοπεγχάγη ο αριθμός των συμμετεχόντων μέσα σε 2 χρόνια από 200 έφτασε τις 2000! Ποδηλασία για όλους λοιπόν. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι κάθε πόλη δρα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της. Όμως όλοι φαίνεται να παίρνουν τόσο σοβαρά την υπόθεση αυτή και να έχουν επενδύσει πολλά στην επιτυχία των αγώνων. Και ενεργούν συντονισμένα, συστηματικά και με ορίζοντα μακροπρόθεσμο.

Στη παρουσίαση της Κρήτης, προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε εκτός από τους στόχους μας προς μία κατεύθυνση ανάπτυξης του αθλήματος και πληροφορίες για τον τόπο μας. Προβάλλαμε σύντομο βίντεο του αντίστοιχου αγώνα του 2012 και ένα από τα φανταστικά τουριστικά βίντεο που πρόσφατα παρουσίασε στο Αρσενάλι ο δήμος Χανίων με την αρωγή του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη. Οι παραβρισκόμενοι έμειναν άναυδοι από τον άγνωστο σε αυτούς, δυστυχώς, τόπο μας. Όλοι ανεξαιρέτως άμεσα υποσχέθηκαν ότι θα μας επισκεφτούν, με πρώτους τους Ελβετούς διοργανωτές του αγώνα στη Σρι Λάνκα τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τη συμμετοχή το 2012 ποδηλατών από 23 διαφορετικές χώρες, αποδεικνύει περίτρανα το τεράστιο πεδίο ανάπτυξης που προσφέρεται.

Μετά από όλα αυτά, θέλω να βεβαιώσω, με τη τριβή που έχω αποκτήσει στα χρόνια που προσπαθούμε για το ποδηλατικό προϊόν, ότι υπάρχουν άνθρωποι ανήσυχοι, που μέσα τους γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει. Παράδειγμα η Περιφέρεια και η Αντιπεριφέρεια, αλλά και μεμονωμένα άτομα με διευρυμένους ορίζοντες και οράματα. Όμως υπάρχει ο κίνδυνος, εάν δεν προχωρήσουμε όλοι μαζί και γρήγορα, το όλο εγχείρημα να πέσει στο κενό. Χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις, ευελιξία και άρση της αναβλητικότητας. Τώρα είναι η ώρα! Για μια σύμπραξη ιδιωτικής και δημόσιας πρωτοβουλίας που θα στείλει τα σωστά μηνύματα και θα κάνει τον τόπο μας και τους ανθρώπους του υπερήφανους.

Διαθέτουμε έναν τόπο χαρισματικό, με άριστες κλιματολογικές συνθήκες, άριστες διατροφικές συνήθειες, εξαιρετικά προϊόντα, φιλόξενους ανθρώπους. Πρόσφατα αποκτήσαμε και ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν άμεση πρόσβαση προς και από ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η ευκαιρία είναι δίπλα μας και πρέπει να την αδράξουμε.

Όπως προείπα, η περιφερειακή ενότητα Χανίων και την αρωγή των εμπλεκόμενων δήμων Χανίων και Πλατανιά θα διοργανώσουν και το 2013, στις 17-19 Μαΐου ακόμα ένα παγκόσμιο κύπελλο ποδηλασίας ερασιτεχνών. Ένας αγώνας ο οποίος πρέπει οπωσδήποτε να πετύχει. Πρέπει να πετύχει πρώτα απ’ όλα για να δείξουμε προς τα έξω ότι είμαστε αποφασισμένοι να ξανασηκωθούμε, ότι είμαστε ικανοί για μεγάλους στόχους.

Επιπλέον, γιατί έτσι θα προσφέρουμε στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας, αφού οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνηθίζουν να συνδυάζουν τον αθλητισμό με την αναψυχή και παραμένουν στην πόλη μας και μετά το τέλος του αγώνα. Απόδειξη τούτου αποτελεί το γεγονός ότι πέρυσι, στην ίδια διοργάνωση, ο μέσος όρος διαμονής των εκτός Χανίων συμμετεχόντων και των οικογενειών τους κυμάνθηκε στις 7 ημέρες.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να συμμετάσχει όλη η τοπική κοινωνία, φορείς, αθλητές, εθελοντές, φίλαθλοι, τοπικές επιχειρήσεις αγκαλιάζοντας την όλη προσπάθεια γιατί είναι χρέος μας να αναπτύξουμε την κουλτούρα μας στον αθλητισμό με όλα τα οφέλη που απορρέουν από αυτόν.

Σας καλούμε λοιπόν τις ημέρες των αγώνων να συμμετάσχετε σαν αθλητές με τη παρέα σας σε μια ασφαλή διαδρομή, με ζώνες υδροτροφοδοσίας. Ελάτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας σαν εθελοντές.

Πάρτε την οικογένειά σας και ακροβολιστείτε κατά μήκος της διαδρομής για να χειροκροτήσετε τη προσπάθεια των αθλητών. Σας περιμένουμε! Η εμπειρία υπέροχη και η ευκαιρία μοναδική! Και με πολλαπλούς αποδέκτες.

Γιώργος Λεβεντάκης
Προπονητής Ποδηλασίας
Υπεύθυνος διοργάνωσης διεθνών αγώνων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook