Οκτώ προτάσεις καταθέτει ο Κώστας Σκανδαλίδης εν όψει του συντακτικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.   «Κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα τη σιωπής» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις του Κώστα Σκανδαλίδη, όπως κατατέθηκαν στην προσωπική του ιστοσελίδα είναι οι εξής:

Φορέας της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς 

Οφείλουμε τώρα, περισσότερο από κάθε φορά, να σταθούμε μπροστά στην ιστορία, τη διαδρομή και την προσφορά μας στον τόπο. Αν πιστεύουμε στην προοπτική της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ταυτίζουμε την ύπαρξη μας με το συγκυριακό αποτέλεσμα της κρίσης. Έχουμε ορίζοντα πέρα απ’ αυτή και χρέος να είμαστε εμείς ως ευρύτερος πολιτικός χώρος που θα οδηγήσουμε τα πράγματα και στη νέα εποχή. Παραμένουμε σταθερά στον προοδευτικό χώρο ως σύγχρονη δύναμη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς με έντονο το μεταρρυθμιστικό και ριζοσπαστικό μας χαρακτήρα.

Ιστορικός Συμβιβασμός-Όχι Μετάλλαξη

Η πολιτική που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια υπήρξε αναγκαστική και επιβλήθηκε από την κρίση και το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης της παράταξης. Δεν μας εκπροσωπεί, δεν μας εκφράζει, υπήρξε για μας ένας ιστορικός συμβιβασμός. Με κανένα τρόπο δεν συνιστά μετάλλαξη της φυσιογνωμίας του κινήματος ή προσχώρηση στο συντηρητικό στρατόπεδο. Πολύ περισσότερο δεν μας καθιστά συνιστώσα της συντηρητικής παράταξης. Συγκυριακά γίναμε ένα μικρό κόμμα.

Εθνική Ενότητα απέναντι στο Νέο Διχασμό


Η αναγέννηση της χώρας μας συνδέεται με την υιοθέτηση μιας αυτόνομης στρατηγικής οριοθετημένης τόσο απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης, όσο και απέναντι στις δυνάμεις του αριστερού λαϊκισμού. Μπροστά στην πόλωση και τον επαπειλούμενο νέο διχασμό που οδηγεί η στρατηγική των ηγεσιών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουμε με συνέπεια και σταθερότητα την εθνική συνεννόηση και ενότητα. Πάνω στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ενώνουμε τις κοινωνικές δυνάμεις και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις γρήγορης υπέρβασης του μνημονίου και εξόδου της χώρας από την κρίση. 

Αναθεώρηση του Μνημονίου


Ο στόχος περνά αναγκαστικά μέσα από την αναθεώρηση των δυσμενών όρων του μνημονίου η οποία καθίσταται αναπόφευκτη καθώς η εφαρμοζόμενη συνταγή αποδεικνύεται αλυσιτελής και η τυχοδιωκτική στάση της μονομερούς καταγγελίας βάζει σε τεράστια περιπέτεια τη χώρα. Στην αναθεώρηση εκτός από μείζον θέμα βιωσιμότητας του χρέους που αφορά δραστικά μέτρα (κούρεμα π.χ) που εξαρτώνται από τις ευρύτερες ευρωπαϊκές εξελίξεις, επιδιώκουμε άλλη σύνθεση πολιτικών στο εσωτερικό της χώρας. Σύνθεση που δεν ακυρώνει τους συνομολογημένου στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αντίθετα επιταχύνει την επίτευξη τους. 

Τέρμα στη Φτωχοποίηση του Λαού


Ελάχιστη προϋπόθεση της αναθεώρησης είναι να σταματήσει εδώ και τώρα η ραγδαία φτωχοποίηση της χώρας και σταδιακά να αποκατασταθεί το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους έλληνες και η ανάκτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει ξανά νέα μέτρα που αφορούν και νέες άμεσες ή έμμεσες μειώσεις μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. 


Νέα Σχέση με την Κυβέρνηση


Με βάση το τρίπτυχο: Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης – Αναθεώρηση του Μνημονίου – Άρση της διαδικασίας φτωχοποίησης της χώρας συγκροτείται η νέα εθνική στρατηγική.
Ο πρωθυπουργός καταθέτει την επικαιροποιημένη πρόταση που ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει με ψήφο εμπιστοσύνης και κριτικής υποστήριξης την εφαρμογή της. Συμμετέχει αποφασιστικά στη συγκρότηση του εθνικού μετώπου διαπραγμάτευσης με προσήλωση στην πολιτική σταθερότητα. Σε κάθε κυβερνητική απόφαση που αντιβαίνει τους όρους και τις προϋποθέσεις της εθνικής στρατηγικής ή παραβιάζει την προγραμματική συμφωνία στέκεται αντιμέτωπο.

Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς


Η νέα εθνική στρατηγική προϋποθέτει την αυτόνομη παρουσία και παρέμβαση ενός νέου πλειοψηφικού φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς ως του δημοκρατικού προοδευτικού πόλου. Στόχος του να ενώσει πολιτικά τις κατακερματισμένες σήμερα δυνάμεις του χώρου και κοινωνικά τις παραγωγικές εκσυγχρονιστικές και δημιουργικές δυνάμεις με τον κόσμο της εργασίας πάνω στο νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό σχέδιο. 

Ο φορέας αυτός διαμορφώνει και επιβάλλει τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας νέας Μεταπολίτευσης με ότι αυτό συνεπάγεται για τη θεσμική συγκρότηση και λειτουργία της Δημοκρατίας. Η συγκρότηση του δεν εξαντλείται σε ένα διάλογο κορυφής και με όρους εξουσίας αλλά παίρνει τη μορφή μιας Ανοικτής Πολιτικής Κοινότητας που οργανώνεται με όρους κοινωνίας. Ο αρχικός στόχος είναι η προγραμματική σύγκλιση και η εκλογική σύμπραξη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ με τα συντεταγμένα και αιρετά του όργανα σε κάθε επίπεδο εργάζεται συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο ένα πολιτικό Συνέδριο που θα επικυρώσει τις τελικές αποφάσεις προς τέλος του χρόνου. 

Καταστατικές Εγγυήσεις για Δημοκρατικό Κόμμα


Οφείλουμε σήμερα μέσα από τις αποφάσεις του συντακτικού Συνεδρίου να ανατρέψουμε ριζικά τη δομή του «αρχηγικού κόμματος» και να προχωρήσουμε στην οργάνωση και λειτουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού φορέα. Χρειάζονται γι’ αυτό καταστατικές εγγυήσεις για την δημοκρατική και συλλογική λειτουργία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook