Οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι, οι ποσότητες, η διαδικασία, ο τρόπος ελέγχου, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, καθορίσθηκαν με κοινή υπουργική απόφαση.

Πρόκειται για την με αριθμό ΔΕΦΚ Α 5007302 ΕΞ 2013 ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 451/Β/26 – 2 – 2013, σύμφωνα με την οποία:

Δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων με συντελεστή εξήντα έξι ευρώ ανά χιλιόλιτρο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για την εκτέλεση εργασιών με μηχανοκίνητα μέσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5, του άρθρου 78 του Ν. 2960/01 όπως ισχύει, είναι τα πρόσωπα που προσδιορίζονται ως γεωργοί, με βάση τις αιτήσεις − δηλώσεις τους για την ενιαία ενίσχυση, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) (ενεργοί – συνταξιούχοι) και τα στοιχεία των οποίων είναι καταχωρημένα στη κεντρική βάση δεδομένων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το συνημμένο Παράρτημα I της παρούσης, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

Δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. είναι και τα νομικά πρόσωπα, που προσδιορίζονται με βάση το άρθρο 5 της με αριθ. 4985/21−06−2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄/1026/02−07−2010) και τα στοιχεία των αιτήσεων−δηλώσεών τους για την ενιαία ενίσχυση, όπως είναι καταχωρημένα στη κεντρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στον όρο γεωργία συμπεριλαμβάνονται οι αγροτικές δραστηριότητες, οι κατηγορίες των οποίων αναφέρονται στα Παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ, τα οποία αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος της παρούσης.

Δικαιούχοι για την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου κινητήρων, είναι επίσης πρόσωπα ή συνεταιρισμοί που χρησιμοποίησαν εντός της χρονικής περιόδου 01− 01−2012 έως και 31−12−2012 το ως άνω πετρέλαιο για τη λειτουργία αντιπαγετικών ανεμιστήρων.

Καταβλήθηκε η πρώτη δόση

Όπως ανακοινώθηκε από την Παρασκευή 1η Μαρτίου θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά της πρώτης δόσης της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών 2013, ύψους 81,3 εκατομμυρίων ευρώ, αφού ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών.

Η πληρωμή, του κάθε δικαιούχου επιστροφής, γίνεται με βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στο ΟΣΔΕ.

Επισημαίνεται ότι η πληρωμή γίνεται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, κατά τέσσερις μήνες, λόγω των αυξημένων αναγκών των γεωργών την περίοδο αυτή της αρχής της Άνοιξης.

Επί του θέματος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Θα επαναλάβω ότι τηρούμε τόσο τις υποσχέσεις μας και τις δεσμεύσεις μας, όσο και το χρονοδιάγραμμα το οποίο θέσαμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της γεωργίας μας. Η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν σταματούν τις προσπάθειες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διευκολύνουμε το παραγωγικό τους έργο.

Παράλληλα με την επιστροφή της πρώτης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών, ύψους 81,3 εκατομμυρίων ευρώ και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι χθες (Τετάρτη 27/2) έγινε πίστωση των λογαριασμών των γεωργών ύψους 12,1 εκατομμυρίων ευρώ για αποζημιώσεις ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί και η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σε διάστημα λίγων ημερών ουσιαστικά, ενισχύουμε τη ρευστότητα του αγροτικού κόσμου με το τόσο σημαντικό ποσό των σχεδόν 300 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που μπορούμε να κινηθούμε».

paseges.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook