Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΑΚ, στο Ηράκλειο, για το διακεκριμένο Ερευνητή και Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του Μ.Ι.Τ., Μιχάλη Μπλέτσα, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, με θέμα «Γιατί τα λάπτοπ χρειάζονται αυτάκια … κι άλλες διδακτικές ιστορίες». 
Το Μιχάλη Μπλέτσα προλόγισε ο κ. Παντελής Αγγελίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, κ. Πέτρος Ινιωτάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, έκανε μια αναδρομή στις τιμητικές εκδηλώσεις που ήδη από το 2010 πραγματοποιεί το ΤΕΕ/ΤΑΚ, επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό την αξιακή σημασία ξεχωριστών προσωπικοτήτων και πρωτοβουλιών απ’ το χώρο της Επιστήμης, των Τεχνών, των Γραμμάτων αλλά και της Επιχειρηματικότητας για την κοινωνία και το μέλλον του τόπου μας. 
Για το 2013, με απόφαση της Δ.Ε., στο πρόσωπο του Μιχάλη Μπλέτσα τιμάται ένας άνθρωπος ο οποίος ξεκινώντας απ’ την Κρήτη και παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη καταξιωθεί στον ακαδημαϊκό αλλά και στον επιχειρηματικό χώρο διεθνώς.
Στόχος του ΤΕΕ/ΤΑΚ για τη φετινή τιμητική διάκριση, ήταν να ενισχύσει και να ενθαρρύνει τον καθένα μας και ιδιαίτερα τους νέους, να δούμε πως μέσα από την μόρφωση, τις νέες ιδέες, την καινοτομία και την πίστη σε αυτές, με σκληρή εργασία μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα σταθερό και καλύτερο αύριο.
Ο Παντελής Αγγελίδης, προλογίζοντας το Μιχάλη Μπλέτσα, μίλησε σε προσωπικό τόνο για τον καλό του φίλο και συμφοιτητή στο Α.Π.Θ. και με αφορμή την πορεία και την εξέλιξη τους εξιστόρησε τη ραγδαία εξέλιξη στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια.
Ο Μιχάλης Μπλέτσας, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «Ένα laptop για κάθε παιδί» (OLPC), ένα όραμα λίγων ανθρώπων, το οποίο με αρκετή προσπάθεια ξεκίνησε να υλοποιείται σε πολλές φτωχές χώρες στην Ασία, στη Νότιο Αμερική και στην Αφρική. 
Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία άνοιξε το δρόμο για τη νέα γενιά των φθηνών υπερφορητών υπολογιστών (Netbooks και Tablets) με προσιτό κόστος σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο.
Ανέλυσε διεξοδικά τα προβλήματα και τις προσπάθειες που απαιτήθηκαν για αυτή την ιδέα και το στόχο να αποτελέσει η τεχνολογία μέσω των προσωπικών υπολογιστών «ένα παράθυρο στον κόσμο» σε περιοχές όπου η εκπαίδευση των παιδιών βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. 
Η εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο από την Αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ολοκληρώθηκε με διάλογο του Μιχάλη Μπλέτσα με τους συμμετέχοντες για θέματα τεχνολογίας και επιστήμης αλλά και για την κρίση στη χώρα μας, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα, «είναι θεσμική και θα ήταν μεγάλη τραγωδία να τη δούμε σαν οικονομική». 
Σήμερα, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο ΤΕΕ/ΤΑΚ για τη χθεσινή εκδήλωση, ο Μιχάλης Μπλέτσας απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε τη σημασία της τεχνολογίας ως εργαλείο ανέλιξης της κοινωνίας και στήριξης της δημοκρατίας και όχι ως αυτοσκοπό. 
Αναφέρθηκε στην ανάγκη τομών και δραστικών αλλαγών με αιχμή στο εκπαιδευτικό σύστημα, στις δομές παραγωγής και επιχειρηματικότητας κα πολύ περισσότερο στην αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης.
Κλείνοντας, το διήμερο της παρουσίας του στο Ηράκλειο, λίγο πριν επιστρέψει στη Βοστώνη, σημείωσε ότι ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος και πιστεύει ότι παρά την επώδυνη φάση που περνά ο τόπος, η κοινωνία μας θα ξαναβρεί βηματισμό, όπως με επιτυχία το έκανε ξανά στην πρόσφατη μεταπολεμική περίοδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook