Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται διασωληνομένος ο νεαρός φοιτητής από τα Χανιά ο οποίος μαζί με τέσσερις ακόμα συμφοιτητές του στα ΤΕΙ Λάρισας, βρίσκονταν στην μονοκατοικία σε συνοικία της Φιλιππούπολης στη Λάρισα, όπου μετατράπηκε σε τάφο για έναν 22χρονο φοιτητή από τα Χανιά και έναν 21χρονο από τη Χαλκίδα (δείτε εδώ).

Σε επικοινωνία του Flashnews.gr με την ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου νοσηλεύεται ο φοιτητής από τα Χανιά, επιβεβαιώθηκε ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά όπως αναφέρουν οι θεράποντες γιατροί, οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που θα γίνουν θα καταδείξουν αν έχουν υπάρξει εγκεφαλικές βλάβες, λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσης των ιστών.

Και οι δύο ακόμα νεαροί φοιτητές από τα Ιωάννινα και την Αθήνα, νοσηλεύονται επίσης διασωληνομένοι ενώ συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα του ιατροδικαστή για τα αίτια του θανάτου των δύο φοιτητών..

Πιο συγκεκριμένα, ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραβαρίτης αποκάλυψε μέσα από τηλεοπτικές του δηλώσεις ότι τους σκότωσε το μονοξείδιο του άνθρακα από την φωτιά, ενώ τα πρώτα ευρήματα καταδεικνύουν ότι οι φοιτητές είχαν καταναλώσει αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο ιατροδικαστής στον ΣΚΑΙ οι πέντε νέοι είχαν ανάψει αυτοσχέδια ψησταριά σε κλειστό μικρό χώρο προκειμένου να ψήσουν κρέατα, και στη συνέχεια άφησαν την εστία αναμμένη για να ζεσταθούν, όμως τους πήρε ο ύπνος.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία της σπιτονοικοκυράς τους, η οποία μιλώντας στον ANT1 είχε ρωτήσει τους νεαρούς για το πετρέλαιο, αλλά εκείνοι της είχαν πει ότι δεν θέλουν. «Φέτος, τι θα γίνει παιδιά, θα πάρουμε πετρέλαιο, τα ρώτησα. Κανόνισε για σένα, εμείς δεν παίρνουμε, αν έχει πολύ κρύο θα δούμε, μου απάντησαν».


Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΤΕΙ, διερευνά την οικονομική κατάσταση συνολικά στον φοιτητικό πληθυσμό της πόλης, ώστε να παρέμβει υποστηρικτικά, όπου κριθεί αναγκαίο, ενώ στο Ίδρυμα κηρύχθηκε για σήμερα ημέρα πένθους.

Η ανακοίνωση του Ιδρύματος για το τραγικό συμβάν

\”Σήμερα Παρασκευή 1-3-2013 πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, ύστερα από το τραγικό γεγονός της είδησης του θανάτου των δύο σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, εκ των οποίων ο ένας ήταν και σπουδαστής του Τμήματός μας, στην οποία ομόφωνα αποφασίστηκε:

«ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 1/3/2013,
ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΕΝΘΟΥΣ & ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ».

Ευχόμαστε την άμεση και ολική αποκατάσταση της υγείας των τριών σπουδαστών του Ιδρύματός μας.

Για το Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής \”

\"\"

Η κοινωνία της Λάρισας παραμένει σοκαρισμένη από το τραγικό περιστατικό και η σημερινή είναι ημέρα πένθους για το ΤΕΙ Λάρισας όπου φοιτούσαν οι δύο νέοι. Πλήθος είναι και τα μηνύματα χρηστών στο Facebook που αποχαιρετούν τους δύο νέους με αναρτήσεις στα προφίλ τους αλλά και στις σελίδες του ΤΕΙ της Λάρισας.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε Στουρνάρα: Χάνονται ανθρώπινες ζωές!

Με ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απευθύνεται προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα για την αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης που οδηγεί τους πολίτες να μην ζεσταίνονται με ασφάλεια και να χάνουν τη ζωή τους.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε από μήνες προειδοποιήσει την Πολιτεία, ότι θα χάνονταν ανθρώπινες ζωές και θα πληγόταν ανεπανόρθωτα η Δημόσια Υγεία, αν δεν παρείχε η Πολιτεία στους πολίτες τη δυνατότητα μείωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να μπορούν να ζεσταθούν με ασφάλεια» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος και συνεχίζει: «Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Η εγκληματική αδιαφορία του Κράτους και η εμμονή του στην εφαρμογή μιας ανάλγητης και αναποτελεσματικής όπως αποδεικνύεται στην πράξη φορολογικής πολιτικής, που αντί να αυξάνει τα έσοδα αφαιρεί ανθρώπινες ζωές, έχει τραγικά αποτελέσματα».

Στη συνέχεια ο ΙΣΑ τονίζει ότι οι δύο νέοι φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν με ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι, τα τρία μικρά παιδιά που κάηκαν πριν μερικούς μήνες από την ξυλόσομπα που τους ζέσταινε, είναι θύματα μιας ανθρωποκτόνου πολιτικής, που δίνει μεγαλύτερη αξία στους αριθμούς από ότι στους ίδιους τους ανθρώπους.

\"\"

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά μέσα σε ένα χειμώνα, πληρώνεται με αίμα αθώων, η ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας να συλλάβει τη φοροδιαφυγή στο χώρο του πετρελαίου. Και τιμωρείται με «ξεπάγιασμα» μια ολόκληρη κοινωνία, που ήδη δοκιμάζει τις αντοχές της εξαιτίας της κρίσης» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο ΙΣΑ.

«Κύριε Στουρνάρα, από λάθος Πολιτικές, χάνονται ανθρώπινες ζωές!!! Οφείλετε έστω και τώρα, να χτυπήσετε το χέρι στο τραπέζι και να απαιτήσετε να αλλάξει αυτή η πολιτική, που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας. Δώστε έστω και με καθυστέρηση τη δυνατότητα στους πολίτες να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο για να ζεσταθούν, ώστε να μην καταφεύγουν σε άλλες «λύσεις», φθηνές αλλά και ανθρωποκτόνες» σημειώνει ο ΙΣΑ.

Αντιδράσεις κομμάτων

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των δύο φοιτητών και τη δύσκολη κατάσταση των άλλων τριών εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα τονίζει ότι «αυτό το τραγικό συμβάν είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή στις ζωές των περισσότερων Ελλήνων».

Στη σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Όταν πριν λίγους μήνες προειδοποιούσαμε για τις επιπτώσεις που θα έχει το ακριβό πετρέλαιο και ρεύμα, είχαμε λοιδορηθεί από την κυβέρνηση» και «σήμερα, συντετριμμένοι από τον άδικο χαμό των δύο σπουδαστών ας αναλογιστούμε όλοι τι πρέπει να γίνει για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το περιστατικό αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας και εξαναγκάζει τις λαϊκές οικογένειας να καταφεύγουν σε επικίνδυνες μορφές θέρμανσης προηγούμενων δεκαετιών.

«Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τις συνέπειες της πολιτικής της και πρέπει τώρα να δώσει λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης καταργώντας τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα καύσιμα και εξασφαλίζοντας δωρεάν και ασφαλή στέγαση και συνθήκες σπουδών για όλους τους φοιτητές» καταλήγει.

Το χρονικό της τραγωδίας

Οι νεαροί φοιτητές, ηλικίας από 20 έως 23 ετών, είχαν φτιάξει το αυτοσχέδιο μαγκάλι από κομμένο θερμοσίφωνο, αρχικά για να το χρησιμοποιήσουν ως ψησταριά έξω από το σπίτι.

Στη συνέχεια όμως το μετέφεραν μέσα για να ζεστάνουν το χώρο, που δεν είχε θέρμανση, χωρίς να ξέρουν – τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν μεγαλώσει με το καλοριφέρ, ακόμη και οι γονείς τους δεν έχουν τέτοιες εμπειρίες, παλιές ιστορίες που κανείς δεν λέει πια εδώ και χρόνια – ότι έπρεπε να αφήσουν κάποιο παράθυρο ανοιχτό για να ανανεώνεται ο αέρας.

Το αποτέλεσμα ήταν τα παιδιά να δηλητηριαστούν από το μονοξείδιο του άνθρακα. Τους δύο νεκρούς – τον Νίκο Παπαχρόνη και τον Σάββα Παπαδόπουλο – και τους άλλους τρεις φοιτητές, που βρίσκονταν σε κωματώδη κατάσταση, βρήκε μέσα στο διαμέρισμα της οδού Παπαζαχαρίου συμφοιτήτρια τους μαζί με την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος.

Η νεαρή κοπέλα ανησύχησε, καθώς αναζητούσε τους νεαρούς στα κινητά τους τηλέφωνα και δεν μπορούσε να τους βρει. Φτάνοντας έξω από το σπίτι των φίλων της διαπίστωσε ότι βρίσκονταν μέσα, καθώς άκουγε τα κινητά τους να χτυπούν, όμως δεν ανταποκρίθηκε κανείς στο κουδούνι.

Με την βοήθεια της μητέρας της σπιτονοικοκυράς άνοιξαν την πόρτα και αντίκρισαν τους πέντε νέους σε λιπόθυμη κατάσταση, όπως διαπιστώθηκε στην συνέχεια δύο εκ των πέντε φίλων ήταν ήδη νεκροί.

Οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν αργά χθες τη νύχτα στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας όταν άρχισαν να καταφθάνουν γονείς και συγγενείς των πέντε παιδιών ήταν πραγματικά τραγικές.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook