Η καρκινογόνος ουσία αφλατοξίνη Β1 ανιχνεύτηκε σε επίπεδα που ξεπερνούν το ανώτατο επιτρεπτό όριο σε ζωοτροφή καλαμποκιού την οποία έχουν προμηθευτεί τουλάχιστον 3.500 αγροτικές επιχειρήσεις στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, οι οποίες ωστόσο θεωρούν «απίθανο» να υπάρξει κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή.

Σχεδόν 10.000 τόνοι του καλαμποκιού αυτού από τη Σερβία παραδόθηκαν σε 13 παρασκευαστές ζωοτροφών στο βόρειο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν για την παραγωγή τροφής για βοοειδή, χοίρους και πουλερικά, διευκρίνισε το υπουργείο Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας.

Αυτοί οι παρασκευαστές ζωοτροφών προμήθευσαν το συγκεκριμένο καλαμπόκι σε 3.560 αγροτικές επιχειρήσεις της Κάτω Σαξονίας και σε 14 ακόμη στο γειτονικό βορειοδυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας Βόρειας Βεστφαλίας, ενώ ένα «πολύ μικρό μέρος» της ποσότητας του καλαμποκιού παραδόθηκε σε άλλα γερμανικά κρατίδια και στην Ολλανδία, διευκρίνισε το υπουργείο.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το τοπικό υπουργείο που διενήργησε ελέγχους στις εν λόγω επιχειρήσεις, δηλώνει καθησυχαστικό, εκτιμώντας «απίθανο» τον κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή από το γάλα ή το κρέας που προέρχεται από τα ζώα που σιτίστηκαν με αυτή την τροφή.

Εξηγεί κυρίως ότι το γάλα που συλλέγεται – και ενδεχομένως είναι μολυσμένο – αναμιγνύεται με άλλα γάλατα και υποβάλλεται σε ελέγχους που διενεργούν κάθε μήνα τα γαλακτοκομεία, κυρίως για τον καθορισμό του επιπέδου της αφλατοξίνης Β1.

Η αφλατοξίνη Β1, μια ιδιαίτερα καρκινογόνος ουσία που παράγεται από τους μύκητες Aspergillus Flavus οι οποίοι υπάρχουν πάνω στους σπόρους, έφθανε το 0,204 χιλιοστόγραμμο ανά χιλιόγραμμο στις μολυσμένες ζωοτροφές, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι 0,02 χιλιοστόγραμμο ανά χιλιόγραμμο, διευκρίνισαν οι αρχές.

Οι αφλατοξίνες μπορούν κυρίως να ανιχνευθούν στο γάλα αγελάδων που ενδεχομένως τράφηκαν με μολυσμένες τροφές από τη μούχλα και μπορούν να αυξάνουν τους κινδύνους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook