Τα ενεπίγραφα μολύβδινα βλήματα που βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες της Κρήτης, από την Πρώιμη Αρχαιότητα μέχρι και τη Ρωμαϊκή Περίοδο θα αποτελέσουν το θέμα διάλεξης στο Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών.

Ο τίτλος της πρωτότυπης διάλεξης είναι «Μια σφαίρα με το όνομα σου κι άλλα παρόμοια συστήματα επικοινωνίας» («A Bullet with Your Name on It and Other Such Military Communications») ενώ κεντρική ομιλήτρια είναι η δρ. Αμάντα Κέλι του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας στο Γκάλγουεϊ.

Βλήματα με ιστορία

Ονόματα, μηνύματα και σύμβολα, που χαράσσονταν πάνω στα βλήματα, δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τις πολεμικές συνήθειες της εποχής αλλά και για τη γνώση γραφής και ανάγνωσης των οπλιτών, καθώς και για τον ψυχισμό τους.
Κάποια βλήματα έχουν ιδιαίτερο \”κύρος\” καθώς συχνά αναγράφεται το όνομα ενός προσώπου -συνήθως του επικεφαλής του στρατεύματος- ή μιας πόλης, όπως Κνωσός, Γόρτυνα ή Φαλάσαρνα.

Άλλες φορές το έμβλημα είναι σχηματικό, όπως για παράδειγμα η χάραξη κεφαλιού βοδιού, που βρέθηκε σε πολλά βλήματα στην Κρήτη, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Βλήματα με μηνύματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βλήματα που έχουν μηνύματα τύπου \”λάβε\”, \”πρόσεχε\” και \”σου\” δηλαδή όλο δικό σου.

Οι Κρήτες της εποχής διέθεταν και black χιούμορ, όταν για παράδειγμα χαρακτήριζαν τα βλήματα ως …γλυκά για τους εχθρούς τους.

Η εργασία της δρ. Κέλι επιχειρεί να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της σφεντόνας ως όπλο στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης τόσο ως προς τη στρατηγική ευελιξία όσο και ως προς τις σωματικές επιπτώσεις και τις ψυχολογικές προθέσεις.

Επιπλέον, ένας από τους στόχους είναι να διαπιστωθούν οι ομοιότητες ή οι διαφορές που υπάρχουν συγκριτικά με τα γενικά χαρακτηριστικά ενός πολέμου όπου εμπλέκεται το ελαφρύ πεζικό.

Τα βλήματα της σφεντόνας, που λέγονταν και πεσσοί, είναι συνήθως αυτά που σώζονται, καθώς τα υπόλοιπα υλικά του αρχαίου όπλου ήταν φθαρτά. Τα βλήματα ήταν αρχικά λίθινα ή πήλινα, ενώ από την Εποχή του Χαλκού αρχίζουν να εμφανίζονται και τα μολύβδινα.

Το Ιρλανδικό Κέντρο Σπουδών βρίσκεται στην οδό Νοταρά 51α στα Εξάρχεια (τηλ. 210 8848074).

flashnews.gr με πληροφορίες από Καθημερινή

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook