Μετρήσεις ραδιενέργειας σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια σχολεία που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα διενεργούν από την Τρίτη οι ιαπωνικές αρχές της Ιαπωνίας, καθώς οι αρχές της περιφέρειας διέταξαν τη διεξαγωγή επειγουσών μετρήσεων σε 1.400 σχολεία μέχρι την Πέμπτη.

Από την 1η Απριλίου, που ξεκίνησε το νέο ακαδημαϊκό έτος, ανήσυχοι οι Ιάπωνες γονείς ρωτούσαν τις αρχές αν είναι ασφαλές να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να παίζουν στις σχολικές αυλές.

Όπως μεταδίδει το BBC, Ιάπωνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, αρκεί τα παιδιά να βρίσκονται έξω από τη ζώνη εκκένωσης των 30 χιλιομέτρων.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει, προς το παρόν, να διευρύνει την ακτίνα της ζώνης εκκένωσης της περιοχής, αλλά αυτή η απόφαση δεν είναι αμετάκλητη, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, Κοϊχίρο Νακαμούρα, από τη Βιέννη τη Δευτέρα.

Αποζημιώσεις από TEPCO 

Η ιαπωνική εταιρία διαχείρισης του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, Tokyo Electric Power Co, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποζημιώσει τις τοπικές κυβερνήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τη ραδιενέργεια και τις εκκενώσεις μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Εκπρόσωπος της TEPCO δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πόσες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά θα αποζημιωθούν και ποιό θα είναι το ύψος της αποζημίωσης.

 

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook