Νέα ώθηση στη συνεργασία αγροτών και ξενοδόχων για την προώθηση κρητικών προϊόντων στις τουριστικές μονάδες της Κρήτης, δίνει η πρωτοβουλία των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης και της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 9:00 το πρωί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Περισσότεροι από 160 παραγωγοί/ μεταποιητές και 40 ξενοδόχοι/διευθυντές/ υπεύθυνοι προμηθειών ξενοδοχείων πρόκειται να πραγματοποιήσουν 2.000 και πλέον κατ’ ιδίαν συναντήσεις σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των ξενοδοχείων, την τρέχουσα τουριστική περίοδο, με προϊόντα της τοπικής παραγωγής και να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν την κρητική διατροφή.

Τα προκαθορισμένα ραντεβού διεξάγονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ενώ στην αίθουσα ΚΑΡΟΥΖΟΥ λειτουργεί έκθεση αγροτικών και τυποποιημένων προϊόντων, τα περισσότερα από τα οποία διατίθενται και για δοκιμή στον αίθριο χώρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της περσινής πρωτοβουλίας την οποία είχε αναλάβει το Επιμελητήριο Ηρακλείου και απέδωσε σημαντικά στην ανάπτυξη συνεργασίας πρωτογενή και τριτογενή τομέα. Επιδίωξη των διοργανωτών φέτος είναι επίσης να καθιερωθεί στα ξενοδοχεία του νησιού το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», το οποίο θα περιλαμβάνει κρητικά προϊόντα, αντί για τα καθιερωμένα διεθνή και για το λόγο αυτό έγινε ειδική παρουσίαση από τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια που αξίζει να στηριχτεί τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γιώργος Δεικτάκης επισκεπτόμενος την εκδήλωση, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής ανέφερε ότι «θωρούμε ότι αυτή είναι η λύση για την Κρήτη, η σύνδεση πρωτογενή και τριτογενή τομέα καθώς τα προϊόντα μας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας.»

«Με την πρωτοβουλία μας αυτή ουσιαστικά ενθαρρύνουμε τους παραγωγούς και επιβραβεύουμε τους ξενοδόχους που στηρίζουν την τοπική παραγωγή Φέτος και οι δύο πλευρές είναι πιο προετοιμασμένες και εμείς πιο οργανωμένοι ως Επιμελητήρια οπότε τ’ αποτελέσματα θα είναι σίγουρα σημαντικά» τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.

«Θα πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε την ποιότητα των κρητικών προϊόντων σε συνδυασμό με την αναγνώριση και καθιέρωση της κρητικής διατροφής. Για ν’ αυξηθεί η κατανάλωσή τους θα πρέπει να βρούμε τρόπους διασύνδεσης της παραγωγής με την κατανάλωση. Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Επιμελητήριου Ηρακλείου και θα επιδιώξουμε να γίνουν αντίστοιχες δράσεις και στην υπόλοιπη Κρήτη» τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γιακουμάκης.

Ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Θωμάς Φορτετσανάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κάνουμε πράγματα αυτονόητα, πράγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από πολλά χρόνια. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί και οι ξενοδόχοι της Κρήτης ότι το Επιμελητήριο Ηρακλείου χαράζει μια νέα πορεία και καλεί όλους να συμμετέχουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες».

Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου τόνισε ότι «για δεύτερη φορά προσπαθούμε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου να δώσουμε την ευκαιρία στους ξενοδόχους να γνωρίσουν τα κρητικά προϊόντα και να αγοράσουν απευθείας από τον παραγωγό».

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Βαγγέλης Αγάλου επισήμανε ότι «το κρητικό πρωινό ξεκίνησε από το 1999 αλλά σε μικρό τμήμα του μπούφε των ξενοδοχείων. Τώρα προσπαθούμε να το επεκτείνουμε για να το γνωρίσουν περισσότεροι επισκέπτες και να γευθούν τα 100 και πλέον κρητικά προϊόντα που μπορούν συμπεριληφθούν στο ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΚΡΗΤΗΣ».

Το δεύτερο Παγκρήτιο Forum στηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης, και οι ακόλουθοι φορείς:

• Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ)
• ΓΕΩΤ.Ε.Ε – Παράρτημα Κρήτης,
• Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων,
• Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα
• Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων
• Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης,
• Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης,
• Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου,
• Ανοιχτή Σύμπραξη Τουριστικής Ανάπτυξης Κρήτης
• Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης
• Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών & λοιπού προσωπικού κουζίνας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook