Περισσότερα από τα δύο τρίτα των Γάλλων (68%) και λίγο λιγότεροι από το ένα δεύτερο (44%) των εκλογέων που ψήφισαν τον Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2012 δηλώνουν απογοητευμένοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA που θα δημοσιευθεί την Κυριακή στην εφημερίδα Le Parisien.

Στην ερώτηση: «Θα λέγατε ότι, από την εκλογή του το Μάιο του 2012, ο Φρανσουά Ολάντ σας έχει απογοητεύσει;» το 68% των Γάλλων που ρωτήθηκαν απαντά θετικά και το 31% αρνητικά, ενώ το 1% δεν εκφέρει γνώμη.

Από τους απογοητευμένους, το 92% υποστηρίζει τη δεξιά και το 39% την αριστερά (από τους οποίους το 54% την άκρα αριστερά, 46% τους Πράσινους και 32% το Σοσιαλιστικό Κόμμα).

Από τους Γάλλους όλων των τάσεων που ψήφισαν τον Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2012, ποσοστό 44% δηλώνουν σήμερα απογοητευμένοι από τον αρχηγό του κράτους έναντι 55% που δηλώνουν ικανοποιημένοι και 1% που δεν εκφέρουν γνώμη.

Εξάλλου, η πλειονότητα των Γάλλων δηλώνουν πως δεν πιστεύουν πως ο αρχηγός του κράτους θα τηρήσει τις υποσχέσεις του για έλλειμμα στο 3%, την αντιστροφή της καμπύλης της ανεργίας και τη μη αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι λαϊκές κατηγορίες και οι μεσαίες τάξεις. Αυτά ούτε το 2013 ούτε από τώρα μέχρι το τέλος της πενταετούς θητείας του.

Ακόμα και οι υποστηρικτές της αριστεράς, που εκτιμούν ότι θα εκπληρώσει τους στόχους του, δεν πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει από το 2013.

Για το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, το 54% των Γάλλων εκτιμά πως η εκτελεστική εξουσία «δεν προχωρεί αρκετά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων», το 21% πως τις εκτελεί με καλό ρυθμό και το 21% πως προχωρεί πολύ. Το 4% δεν εκφέρει γνώμη.

Οι περισσότερες κατηγορίες του πληθυσμού συμμερίζονται αυτή την κατηγορία κατά ενός προέδρου που δεν είναι αρκετά μεταρρυθμιστής: οι υποστηρικτές της αριστεράς (48% έναντι 40% που κρίνουν πως οι μεταρρυθμίσεις εκτυλίσσονται με καλό ρυθμό), εκείνοι της δεξιάς (62% έναντι 3%) αλλά επίσης και η πλειονότητα των Γάλλων χωρίς πολιτικό προσανατολισμό (50% έναντι 21%).

Έτσι, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές, η πλειονότητα των Γάλλων (51% έναντι 45%) εκτιμά πως ο Νικολά Σαρκοζί θα τα είχε καταφέρει μάλλον καλύτερα από τον Φρανσουά Ολάντ αν είχε επανεκλεγεί.

Οι υποστηρικτές της αριστεράς (89%) και κυρίως εκείνοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος (92%) εξακολουθούν ωστόσο να προτιμούν τον Ολάντ από τον προκάτοχό του όπως και οι λαϊκές κατηγορίες και οι κατώτερες μεσαίες τάξεις που εκτιμούν πως ο Νικολά Σαρκοζί θα τα κατάφερνε χειρότερα απ΄ό,τι εκείνος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσα από το Διαδίκτυο στο διάστημα 28 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου σε δείγμα 1.013 ανθρώπων αντιπροσωπευτικών του γαλλικού πληθυσμού ηλικίας από 18 ετών και πάνω σύμφωνα με τη μέθοδο των ποσοστώσεων κα με περιθώριο λάθους 2,5%.

protothema.gr