Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των πολιτικών, οικονομικών παραγόντων, αλλά και των πολιτών, όπου τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής καλείται να περάσει τις «πρώτες εξετάσεις» από τους Ευρωπαίους ομολόγους του αναφορικά με το Μνημόνιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σε δήλωση του στην εφημερίδα «Πολίτης» , αναφέρει ότι δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η προσπάθεια του Κύπριου ΥΠΟΙΚ θα έχει δύο στόχους:

α) να εξασφαλίσει κατηγορηματική και επίσημη δήλωση ότι αποκλείεται «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο,

β) να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την τελική υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε το Σάββατο ότι θα προσκομίσει στη σύνοδο του Eurogroup νέα φόρμουλα για τον έλεγχο του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Θα προταθεί ο έλεγχος να τεθεί υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας με την εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και αν είναι αναγκαίο υπό την επικουρική συμβολή ιδιωτών εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Σαρρής θα κληθεί να διαχειριστεί και το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, καθώς στις Βρυξέλλες η συνταγή αυτή προβάλλεται ως ένα ισχυρό στοιχείο στην προσπάθεια να καταστεί βιώσιμο το κυπριακό χρέος.

Αυτό προκαλεί ισχυρότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και βολές κατά του προέδρου Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος για να ηρεμήσει τα πνεύματα διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους στους Ημικρατικούς ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε για τις δουλειές τους ούτε για το καθεστώς της υπηρεσίας τους.

in.gr