Συγκλονισμένη παραμένει η κοινή  γνώμη τρία και πλέον 24ωρα μετά το χαμό των δύο νεαρών φοιτητών στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες  οι γιατροί εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τους άλλους τρεις  φοιτητές, καθώς οι δύο εκ των  τριών που βρίσκονται στην Εντατική, έχουν δώσει σημεία ζωής. Ο ένας 23χρονος φοιτητής αναγνώρισε τους οικείους του, ενώ ο δεύτερος ανοιγόκλεισε τα μάτια του.

Οι γιατροί εκτιμούν πως τα επόμενα  δύο εικοσιτετράωρα θα είναι και  τα πλέον κρίσιμα αφού θα φανεί  εάν και σε ποιο βαθμό έχουν  προκληθεί προβλήματα στην εγκεφαλική λειτουργία των  φοιτητών.

 Εν τω μεταξύ εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις για την ανείπωτη τραγωδία. Μετά τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στη Λάρισα, τα προηγούμενα βράδια, χθες πλήθος λαού, αλλά και συντονισμένα εκπαιδευτικοί και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους σε Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι για την ανέχεια στην οποία έχουν εξαναγκάσει τους Έλληνες τα μέτρα λιτότητας, με αποτέλεσμα ακόμη και τραγικά συμβάντα, όπως το θάνατο των δύο φοιτητών στη Λάρισα, από αναθυμιάσεις από μαγκάλι που έβαλαν μέσα στο σπίτι για να ζεσταθούν. 

Η ΟΛΜΕ πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση στην Αθήνα ζητώντας, μεταξύ άλλων, την επίλυση των προβλημάτων των μαθητών, τονίζοντας ότι τα περισσότερα σχολεία έχουν μείνει χωρίς πετρέλαιο, χωρίς χρήματα στα ταμεία των επιτροπών τους, χωρίς δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές, ενώ πολλοί μαθητές αντιμετωπίζουν και προβλήματα σίτισης.

Έξω από τη Βουλή φοιτητές ανήρτησαν  πανό διαμαρτυρίας με αφορμή το θάνατο των δύο  φοιτητών στη Λάρισα.

Την ίδια ώρα στη Λάρισα, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας ανέλαβε τα έξοδα μεταφοράς των σωρών των δύο άτυχων φοιτητών του ΤΕΙ στους τόπους καταγωγής τους, ενώ το Σάββατο οι δημοτικοί σύμβουλοι συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας. Με αφορμή την τραγωδία που χτύπησε την πόλη και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργάνωσε πορεία διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης .

 Παράλληλα πληθώρα ανακοινώσεων διαμαρτυρίας εκδόθηκαν από φορείς της πόλης.

 Και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τον υπουργό Οικονομικών αλλαγή της πολιτικής, «που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας», προκειμένου, όπως σημειώνει, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο για να ζεσταθούν, ώστε να μην καταφεύγουν σε άλλες «λύσεις», φθηνές αλλά και ανθρωποκτόνες. 

 Η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων

Τα συλλυπητήριά του  για τον θάνατο των δύο φοιτητών και τη δύσκολη κατάσταση των  άλλων τριών συναδέλφων τους εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα τονίζει ότι «αυτό το τραγικό συμβάν είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή στις ζωές των περισσότερων Ελλήνων». 

«Επιεικώς εξαιρετικά θλιβερή είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το τραγικό δυστύχημα των δύο νέων στη Λάρισα που έχει συγκλονίσει όλους τους Έλληνες. Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι για το ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό συμφέρον είναι πάνω απ' όλα...», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην πολιτική «λιτότητας και φτώχειας» αποδίδουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τους τραγικούς θανάτους των δυο φοιτητών στη Λάρισα από αναθυμιάσεις, και εξαπολύουν σκληρή επίθεση στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης. Καταδικάζοντας τον Έλληνα πολίτη σε σκληρή φτώχεια, ουσιαστικά του στερεί ακόμα και αγαθά πρώτης ανάγκης όπως είναι η θέρμανση», σχολιάζει η Χρυσή Αυγή.

Ο χαμός των δύο φοιτητών στη Λάρισα αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας, υπογράμμισε και το ΚΚΕ, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για κατάργηση του ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα καύσιμα και δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές.

 

protothema.gr