Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η αυστριακή ακροδεξιά, στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, χάνοντας από τους Σοσιαλδημοκράτες την πλειοψηφία στην Καρινθία της νοτιοανατολικής Αυστρίας, το ιστορικό προπύργιο του χαρισματικού ηγέτη τους, Γιοργκ Χάιντερ ο οποίος πέθανε το 2008.

Σύμφωνα με τα επίσημα προσωρινά αποτελέσματα, ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Πίτερ Κάισερ, λαμβάνει το 37,1% των ψήφων από 28,8% που κατείχε το κόμμα το 2009. Ο απερχόμενος κυβερνήτης της περιφέρειας, ακροδεξιός, Γκέρχαρντ Ντόρφλερ, λαμβάνει μόλις το 17,1%. Πρόκειται για εκλογικό αποτέλεσμα-πανωλεθρία, καθώς η ακροδεξιά κατέγραψε δραματική πτώση, πάνω από 27 ποσοστιαίες μονάδες (είχε 44,9% το 2009) που ισοδυναμεί με το ήμισυ του εκλογικού της σώματος.

Οι Πράσινοι, υπερδιπλασιάζουν τα ποσοστά τους φτάνοντας στο 11,8% (από 5,2% το 2009). Όσο για τους Χριστιανοδημοκράτες, που σε ομοσπονδιακό επίπεδο αποτελούν τμήμα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν, εμφανίζουν μικρή πτώση, λαμβάνοντας το 14,2% των ψήφων (έναντι 16 8% το 2009) Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο της εκλογικής διαδικασίας στις περιφερειακές εκλογές της Αυστρίας, είναι το αποτέλεσμα του ευρωσκεπτικιστή και αρχάριου στην πολιτική, αυστρο-καναδού δισεκατομμυριούχου, Φρανκ Στρόνακχ, που παρά τα 80 χρόνια του, θολώνει το πολιτικό παιχνίδι με το 11,3 % των ψήφων που κερδίζει.

Και στη δεύτερη περιφέρεια όπου διεξήχθησαν εκλογές στην Κάτω Αυστρία, κοντά στη Βιέννη, η ακροδεξιά εμφάνισε μείωση των ποσοστών της με 8,2% χάνοντας περισσότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το 2008.

Συνολικά, λίγο λιγότερο από 1.500.000 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες στις περιφέρεις της Καρινθίας, και της Κάτω Αυστρίας.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook