Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες θα μετέχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, ενώ αύριο Τρίτη θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin.

Αν και το σημερινό Eurogroup αναμένεται να εστιάσει στις εξελίξεις στην Ιταλία και την Κύπρο, ωστόσο ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει συνοπτικά για την πορεία του προγράμματος, την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και για θέματα που άπτονται των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και των μακροοικονομικών προβλέψεων.

Το Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα αφού η τρόικα δεν έχει περατώσει την επίσκεψή της και δεν έχει συντάξει την σχετική έκθεση.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να αναμένεται συμφωνία για την υπογραφή δανειακής σύμβασης μεταξύ των Βρυξελλών και της Λευκωσίας. Οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Μεγαλονήσου εξακολουθούν να ταλανίζονται από ανεπίλυτα ζητήματα, όπως η πώληση κρατικής περιουσίας, η εισροή «μαύρου» χρήματος στο νησί, και η κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού τομέα.

Παρά τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στο ζήτημα της Κύπρου, η οποία προσέφυγε στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης πριν από οκτώ μήνες, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν έχει εκφράσει την πεποίθησή του ότι θα βρεθεί λύση για το κυπριακό πρόβλημα.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μία λύση που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες όλων των χωρών του ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν στο περιοδικό Spiegel το Σαββατοκύριακο.

Πέρα όμως από τα «μέτωπα» της Ελλάδας και της Κύπρου, το σημερινό Eurogroup θα λάβει χώρα υπό τη «σκιά» των πρόσφατων ιταλικών εκλογών, οι οποίες δεν έχουν οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης, εγείροντας παράλληλα το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook