Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό σύστημα παρουσιάζουν στις 4 το απόγευμα στο ΕΒΕΑ ο επικεφαλής του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικής Πολιτικής Γιάννης Μηλιός, ο Γιάννης Δραγασάκης και οι συντονιστές του τομέα Φορολογικής Πολιτικής, Τρύφων Αλεξιάδης και Άγγελος Κούρος.

Ανάμεσα στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το αφορολόγητο όριο για το 2013 να ανέλθει σε 12.000 ευρώ και να αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και κατά 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

Στο πλαίσιο της ελάφρυνσης των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να καταργηθούν το χαράτσι για τα ακίνητα (μέσω ΔΕΗ) και η εισφορά αλληλεγγύης.

Προτείνει, επίσης, ο καθορισμός ανώτατου ορίου για μηνιαία καταβολή χρεών στην εφορία. Το όριο αυτό θα είναι ποσοστό επί του καθαρού μηναίου οικογενειακό εισοδήματος που μένει, αν αφαιρεθούν στεγαστικά δάνεια Α\’ κατοικίας (ή ποσό ενοικίου) και ιατρικά έξοδα για σοβαρές ασθένειες. Το ποσοστό υπολογίζεται με βάση κλίμακα η οποία αφορά ατομικά τον κάθε φορολογούμενο. Η αρχική πρόταση προβλέπει για καθαρό εισόδημα ανά φορολογούμενο μέχρι 750 ευρώ το ποσοστό μηνιαίας δόσης χρέους να είναι 0%, από 751 έως 1.000 ευρώ 10%, από 1.001 έως 1.500 ευρώ 15% και, τέλος, από 1.501 έως 2.000 ευρώ 20%.

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται ακόμη Φόρος Μεγάλης Περιουσίας με προοδευτική κλίμακα και όριο τις 300.000 ευρώ ανά άτομο.

Προτείνεται, επίσης, μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 23% καθώς και χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, της εστίασης, των παιδικών τροφών, των ειδών προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, των προϊόντων πολιτισμού και γνώσης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Προτείνεται, τέλος, ειδική φορολογία στα είδη και τις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης – κατανάλωσης, ενώ θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις του κόμματος για το περιουσιολόγιο και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook