Tην πόρτα του Εφετείου πέρασε το πρωί ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενος για το αδίκημα της υποβολής ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες την τριετία 2006-09.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση προσερχόμενος στο Εφετείο.

Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης κατά του πρώην υπουργού θεωρώντας ότι με δόλο απέκρυψε περιουσιακά στοιχεία από το πόθεν έσχες του 2006.

Αναμένεται η αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ εκτιμάται ότι θα του καταλογιστεί η μέγιστη των ποινών που είναι 10 χρόνια κάθειρξη.

Η πρώτη δίκη του πρώην υπουργού έρχεται τη στιγμή που ο πρώην υπουργός αναμένει το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου που θα αποφαίνεται για την πολύκροτη υπόθεσης νομιμοποίησης μαύρου πολιτικού χρήματος που, κατά την μέχρι τώρα έρευνα της Δικαιοσύνης, προέρχονταν από μίζες για τα εξοπλιστικά. Πρόκειται για δυσθεώρητα ποσά που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, «ξεπλύθηκαν» μέσω της αγοράς πολυτελών ακινήτων.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που βρίσκεται προφυλακισμένος  για την υπόθεση αυτή από τον  περασμένο Απρίλιο, θα οδηγηθεί -εκτός  και αν αρνηθεί -στη δικαστική αίθουσα του Εφετείου, προκειμένου να δώσει τις δικές του εξηγήσεις για το αδίκημα που αντιμετωπίζει ως προς την κατάθεση ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός:

– Δήλωσε το 2006 οικογενειακές καταθέσεις μικρότερες  περίπου κατά 20.000 ευρώ, ενώ παράλληλα  δεν δήλωσε επενδυτικά προϊόντα (μετοχές και αξιόγραφα) αξίας  μικρότερης των 27.000 ευρώ.

– Δεν περιέλαβε  στην του 2007 καταθέσεις περίπου  13.000 ευρώ καθώς και επενδυτικά προϊόντα ύψους περίπου 20.000 ευρώ.

-Δήλωσε το 2008 μικρότερες οικογενειακές καταθέσεις  περίπου κατά 20.000 ευρώ, ενώ τον  επόμενο χρόνο, το 2009, δεν περιέλαβε  στην δήλωση του «πόθεν έσχες»  το ακίνητο της οδού Διονύσου  του Αρεοπαγίτου που αγόρασε η σύζυγός του και προφυλακισμένη Βίκυ Σταμάτη.

Ο τρόπος  απόκτησης, εξάλλου, του συγκεκριμένου  ακινήτου έπαιξε καταλυτικό ρόλο  στην εισαγγελική έρευνα που  ακολούθησε σχετικά με την  απόκτηση περιουσιακών στοιχείων  του πρώην υπουργού, η οποία  κατέληξε στην απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την προφυλάκισή του.

Το νεοκλασικό επί της οδού Διονύσου του Αρεοπαγίτου, με εντολή του εφέτη Θ. Κανελλόπουλου  έχει δεσμευτεί μετά την απολογία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας. Πάντως, ο Α. Τσοχατζόπουλος στην απολογία του είχε υποστηρίξει ότι δεν δήλωσε το ακίνητο στη δήλωση του 2010, καθώς αποκτήθηκε το 2009, και ότι έχει στείλει στη Βουλή συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook