Με οριστικό λουκέτο απειλούνται οκτώ καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Πρόκειται για καταστήματα εστίασης και αναψυχής, στα οποία έχουν διαπιστωθεί πολλάκις παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα υπέρβαση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων που αναπτύσσουν στον εξωτερικό τους χώρο.

Και τα οκτώ καταστήματα βρίσκονται στην οδό Βερνάδου και η «τύχη» τους εξαρτάται από την απόφαση που θα λάβει στη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης η επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Η νεοσύστατη επιτροπή, όπως προβλέπεται από το σχέδιο «Καλλικράτης», έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το τι μέλλει γενέσθαι με τα συγκεκριμένα οκτώ καταστήματα, στα οποία επανειλημμένως έχουν βεβαιωθεί οι συγκεκριμένες παραβάσεις. Άγνωστο παραμένει ποια θα είναι η οριστική απόφαση των μελών της, τα οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν το νόμο.

Το συμμάζεμα των τραπεζοκαθισμάτων σε όλο το ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου, αποτελεί τα τελευταία χρόνια «βραχνά» για την δημοτική αρχή. Η εικόνα που καταγράφεται ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες στα σοκάκια της παλιάς πόλης είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί.

Οι στενοί δρόμοι επιβαρύνονται επιπλέον από τους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο αδιαφορώντας για την διέλευση πεζών ενώ η ανησυχία είναι διάχυτη για το τι μέλλει γενέσθαι για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αν δηλαδή χρειαστεί να περάσει από τα σημεία αυτά ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα ενώ σε Γολγοθά εξελίσσεται η διέλευση των ατόμων ΑΜΕΑ ή των μητέρων με καροτσάκια.

Λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχετικές συναντήσεις των εμπλεκόμενων φορέων με επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής ενώ η Δημοτική Αστυνομία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να επιδείξει μηδενική ανοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το θέμα είναι για μια ακόμα χρονιά πως ο νόμος θα εφαρμοστεί κατά γράμμα και αποτελεσματικά, ώστε να επικρατήσει η τάξη στο ιστορικό κέντρο. Χαρακτηριστική ήταν και η συνάντηση των καταστηματαρχών της οδού Βερνάδου με τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας την περασμένοι εβδομάδα.

Οι καταστηματάρχες φάνηκαν να συμφώνησαν να ακολουθήσουν κατά γράμμα το νόμο και τα όσα προβλέπει η σχετική κανονιστική απόφαση της δημοτικής αρχής για κάθε κατάστημα χωριστά αλλά και για την υποχρέωση όλων να απλώνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους στην μια πλευρά του οδοστρώματος. Σε διαφορετική περίπτωση όπως τους επισημάνθηκε από πλευράς Δημοτικής Αστυνομίας θα έρθουν αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις.

Το ανησυχητικό είναι πως αρκετοί επαγγελματίες στο παρελθόν ήταν αμετανόητοι και παρά το γεγονός ότι τους επιβάλλονταν πρόστιμα συνέχιζαν να παρανομούν και να απλώνουν αλόγιστα τα τραπεζοκαθίσματα αδιαφορώντας για την κατάληψη του δημόσιου χώρου αλλά και για τους επισκέπτες που δυσκολεύονταν να διασχίσουν το οδόστρωμα.

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook