Μειωμένος κατά 15,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εκτιμάται ότι θα είναι ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών χονδρικού και λιανικού εμπορίου το 2013 και δεν θα ξεπεράσει τις 270.000 ευρώ, ενώ, το συνολικό ποσοστό μείωσης του τζίρου από το 2009 φθάνει το 37%. Η κατάσταση στην αγορά επιδεινώνεται σημαντικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, που διενεργεί, η ΕΣΕΕ, σε τρίμηνη βάση.

Ο πρόεδρός της, Βασίλης Κορκίδης, απέστειλε στον πρωθυπουργό και στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας, η οποία αφορά στη συστηματική και διαχρονική παρακολούθηση σειράς βασικών μεγεθών των εμπορικών επιχειρήσεων, όπως, o κύκλος εργασιών, η κερδοφορία, η απασχόληση, ενώ, προσεγγίζει και ποιοτικές μεταβλητές, που, αφορούν στη γνώμη των Ελλήνων εμπόρων ως προς τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους στο μέλλον.

Για το λιανικό εμπόριο, ειδικότερα, η κατάσταση φαίνεται κρισιμότερη, αφού, βάσει των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων, η μείωση του τζίρου τους από το 2009 φθάνει στο 54,6%, ενώ, υπολογίζεται πως ο μέσος κύκλος εργασιών θα φτάσει το 2013 μόλις τις 120.000 ευρώ… Την ίδια ώρα, η εικόνα της κερδοφορίας είναι, πλήρως, αποθαρρυντική, αφού για τις εμπορικές επιχειρήσεις ο μέσος όρος κερδών τους υπολογίζεται περίπου στις 12.600 ευρώ για το 2012, για το, δε, 2013 δεν ξεπερνά τις 7.000. Ιδίως, για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ο εκτιμώμενος μέσος όρος κερδών κατρακυλά σε δραματικά επίπεδα (2.160,26 ευρώ). Συνολικά για τον κλάδο του εμπορίου, η κερδοφορία παρουσιάζει σωρευτικά πτώση από το 2009 της τάξης του 85,6%. Ακόμα και για τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις (άνω των 10 εργαζόμενων), η εικόνα παραμένει ανησυχητική αφού υπολογίζεται ο μέσος όρος κερδοφορίας τους να φτάσει μόλις τις 11.750 ευρώ.

Αναφορικά με την απασχόληση στον κλάδο, ο μέσος όρος των απασχολούμενων στο εμπόριο ανά επιχείρηση όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται από την έρευνα εργατικού δυναμικού έχει μειωθεί σε 2,76 από 2,88 το 2012. Ιδιαίτερα ανησυχητικά, εξ άλλου, είναι και τα αποτελέσματα ως προς τις στάσεις και αντιλήψεις των εμπόρων, αναφορικά με τη διαχείριση ζητημάτων από την πλευρά της Κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου. Σε ποσοστό (84%) δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι. Τέλος, η απαισιοδοξία των εμπορικών επιχειρήσεων για το μέλλον είναι διάχυτη. Το 69% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η ύφεση θα αυξηθεί στο εμπόριο, ενώ μόλις το 10% πιστεύει ότι θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον σημάδια βελτίωσης.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση της επιστημονικής και επιχειρησιακής ικανότητας και της τεκμηρίωσης της ΕΣΕΕ», ΕΠ. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

kathimerini.gr από ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook