Ανοιχτό το θέμα στον απολύσεων στο δημόσιο τομέα άφησε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Ρεν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προβλέψεις του μνημονίου και το λεγόμενο ορόσημο του Μαρτίου, επεσήμανε ότι περιμένει από τις συζητήσεις των ελληνικών αρχών με την τρόικα να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα τηρηθεί. Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας απέφυγε να δεσμευθεί κατά οποιοδήποτε τρόπο για το τι ακριβώς θα συμβεί, σημειώνοντας ότι «είναι δουλειά άλλου υπουργείου».

Ο κ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο για 150.000 υπαλλήλους λιγότερους από το 2010 ως το 2015 με ήπιους τρόπους - δεν αναφέρθηκε όμως στον βραχυπρόθεσμο στόχο για 12.500 αποχωρήσεις ως τον Ιούλιο. «Στο δημόσιο υπάρχουν πολλοί επίορκοι και υπάλληλοι με πλαστά πτυχία» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, «δε θέλω να μιλήσω για δουλειά άλλων υπουργείων». Ανακοίνωσε όμως ότι θα συναντηθεί με την Τρόικα άλλες τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το ορόσημο του Μαρτίου για να λάβει την υπό - δόση του μήνα και την 2η δόση του προγράμματος (Απρίλιος)». Κατά τη σύντομη ομολογουμένως συνεδρίαση οι 17 καλωσόρισαν την δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα και την παρουσίαση του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου που αποτελούσε ορόσημο για τον Φεβρουάριο και την επακόλουθη καταβολή της δόση των 2,8δισ., που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη. Ο πρόεδρος Ντάισελμπολουμ τόνισε δε ότι είναι εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη για την Ένωση ότι η Ελλάδα σε ορισμένα σημεία ξεπέρασε και τις προβλέψεις της συμφωνίας όπως για παράδειγμα την θέσπιση δημοσιονομικών στις ΔΕΚΟ ανά μήνα.

Όπως έγινε γνωστό από τον διοικητική του ESM K.Ρεγκλιγκ η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει 7,2 δις από τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ποσό που δεν έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές. Ο υπουργός οικονομικών απέρριψε τη συσχέτιση της μη απορρόφησης με ενδεχόμενες διχογνωμίες τρόικας - τραπεζών σε σχέση με τον έλεγχο των τραπεζών.


real.gr