Αισιόδοξοι είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ότι οι υπουργοί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Λευκωσία όσον αφορά στην αναμόρφωση της οικονομίας της και ειδικότερα του τραπεζικού της τομέα.

«Συμφωνήσαμε να θέσουμε ως στόχο μια πολιτική στήριξη του προγράμματος για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου», είπε ο Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο πακέτο διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ανέλθει σε περίπου 17 δισ. ευρώ.

Επιπλέον ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η νέα κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι κυπριακές τράπεζες εφαρμόζουν τους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος. Αυτό είναι πιθανό να κατευνάσει τη Γερμανία, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο νησί.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι με το γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν καλωσορίσει την έλευση του νέου υπουργού Οικονομικών της Κύπρου και έχουν εκφράσει την ελπίδα να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Σε δηλώσεις του ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος ανέφερε ότι η απόφαση για την Κύπρο θα ληφθεί πολύ σύντομα και ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Από την πλευρά του ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διατηρεί επιφυλάξεις και εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την υπό διαπραγμάτευση δανειακή σύμβαση με την Κύπρο και δεν είναι ακόμη έτοιμο να την εγκρίνει.

«Δεν νομίζω ότι αρνούνται να συμμετάσχουν επί της αρχής. Νομίζω ότι αυτό που αφήνουν να γίνει σαφές είναι το ότι δεν εκπληρώνονται ακόμα οι όροι ώστε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να πάρει την απόφαση να συμμετάσχει στον δανεισμό της Κύπρου», είπε ο Νούναν στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Νούναν περιέγραψε την κατάσταση της Κύπρου ως «ιδιαίτερα δύσκολη» και επεσήμανε ότι η Ιρλανδία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, πιέζει η συμφωνία για την δανειακή σύμβαση να συναφθεί «μάλλον σύντομα παρά αργότερα».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνάντησαν σήμερα για πρώτη φορά τον Μιχάλη Σαρρή, τον νέο υπουργό Οικονομικών της Κύπρου. Ο απελθών κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως η χώρα διαθέτει κεφάλαια με διάρκεια ως τον Μάιο.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο και περιπλέχθηκαν εξαιτίας των ανησυχιών που εκφράστηκαν, ειδικά από πολιτικούς στη Γερμανία, ότι η Κύπρος αποτελεί φορολογικό παράδεισο και χρηματοοικονομικό κέντρο ξεπλύματος χρήματος. Επιπλέον οι προεδρικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν πρόεδρο τον συντηρητικό Νίκο Αναστασιάδη, καθυστέρησαν την διαδικασία.

Το Σαββατοκύριακο, ο Επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε. Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα προβλήματα, η οικονομία και οι δανειακές ανάγκες της Κύπρου παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος από εκείνες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας.

«Εάν η Κύπρος βίωνε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, η συνέπεια θα ήταν πιθανότατα η έξοδός της από την Ευρωζώνη και αυτό θα αναζωπύρωνε την κρίση χρέους», είπε ο Ρεν στο περιοδικό Spiegel.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ταγκεσπίγκελ, δήλωσε πως υπάρχουν επιχειρήματα για να θεωρηθεί πως η Κύπρος έχει «μια συστημική σημασία». «Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι εύκολο να λυθεί αλλά μπορεί να βρεθεί μια αρμόζουσα λύση», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ το επείγον της υπογραφής του μνημονίου με την τρόικα, τόνισε ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας.

Ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Πισσαρίδης εξήγησε ότι «η συμφωνία έπρεπε να υπογραφεί εδώ και μήνες».

Μάλιστα υποστήριξε πως η υπογραφή μνημονίου, θα οδηγήσει σε άρση της αβεβαιότητας και θα χρηματοδοτήσει τις τράπεζες προκειμένου να λειτουργήσει και η οικονομία.


naftemporiki.gr