«Από τα πρακτικά αποτελέσματα θα κριθεί η επιτυχία της συνάντησης» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου κ. Γ. Τζωρτζάκης λίγο μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Μόσχο Κορασίδη. Στη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Ηρακλείου και Λασιθίου.

Ο κ. Σκανδαλίδης αν και φάνηκε γνώστης των προβλημάτων στη διακίνηση του ελαιόλαδου και την εξασφάλιση ζωοτροφών, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στα αιτήματα για την άτοκη δανειοδότηση των Ενώσεων και των κτηνοτρόφων αντίστοιχα. Όπως είπε, για όλα αυτά απαιτείται η συνεργασία της Αγροτικής Τράπεζας, με την οποία και θα επικοινωνήσει.

Ευγενικά αρνητική ήταν η απάντηση του κ. Σκανδαλίδη σχετικά με την περιφερειοποίηση του ΕΛΓΑ. Τόνισε, ωστόσο, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων προκειμένου να δοθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2010. Οι αγρότες επέμεναν ότι δεν υπάρχει προσωπικό στον ΕΛΓΑ για να κάνει τις εκτιμήσεις για τις ζημιές του Δεκεμβρίου από τα χιόνια και υπενθύμισαν την υπόσχεση του πρωθυπουργού από το Ρέθυμνο για «άμεση αποζημίωση των παραγωγών». Απαντώντας ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι θα εξετάσει το θέμα για την προώθηση λύσης.

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ακόμα ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την υπαγωγή των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στο πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης. Επίσης δικαιούχοι θα μπορούν να είναι ομάδες παραγωγών και συνεταιριστικές οργανώσεις για την εξυπηρέτηση των μελών τους. «Μας είπε για παράδειγμα ότι μία συνεταιριστική οργάνωση θα μπορεί να καταθέτει μελέτη για την υπαγωγή στα σχέδια βελτίωσης δέκα ιδιοκτητών θερμοκηπίων. Έτσι η μία μελέτη θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό στρεμμάτων» σχολίασε ο κ. Τζωρτζάκης.

Ικανοποιημένοι φάνηκαν οι αγρότες από τα σχέδια για την αναβάθμιση της γεωργικής σχολής Μεσαράς τα οποία τους ανακοίνωσε ο Υπουργός. Η γεωργική σχολή θα αναβαθμιστεί, σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, σε Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει έρευνα και πιστοποίηση.

Σχετικά με την πιστοποίηση (ποιότητα, εντοπιότητα) των κρητικών προϊόντων ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι το θέμα θα ανατεθεί στην Περιφέρεια.

Τέλος ο Υπουργός ανέπτυξε στους εκπροσώπους των αγροτών την τακτική του Υπουργείου για τα «καλάθια» των αγροτικών προϊόντων.

Agronews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook