Η ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά έχει υποστεί ιδεολογική μετάλλαξη και ουσιαστική αλλοίωση στη φυσιογνωμία που είχε προσδώσει στο κόμμα ο ιδρυτής του, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ίδρυμα Κων.Καραμανλής έχει δημιουργήσει και εσωκομματικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα η Κουμουνδούρου να απαντά ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, άρα απευθύνονται ακόμη και σε ψηφοφόρους της ΝΔ.

«Είναι προφανές ότι η παρουσία του Αλ. Τσίπρα σε αυτή την εκδήλωση δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στον Αντ.Σαμαρά ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έκανε τα πάντα για την αποτρέψει ή/και να την υποβαθμίσει. Ίσως αυτό που ενοχλεί τον κ. Σαμαρά είναι οι καίριες επισημάνσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά που ο ίδιος και οι συνεργάτες του προσδίδουν στη ΝΔ απέχουν πολύ από τη φυσιογνωμία που είχε επιλέξει ο ιδρυτής της, καθώς και οι διαφωνίες στο ίδιο το κόμμα της ΝΔ επί αυτής της ιδεολογικής μετάλλαξης», σημειώνεται σε σχετικό non paper της Κουμουνδούρου που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «δεν συνιστά κάτι το καινοφανές η συμμετοχή του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε εκδήλωση επιστημονικού ιδρύματος άλλου κόμματος».

Τονίζουν, δε, ότι «ο πολιτικός πολιτισμός της Αριστεράς επιβάλλει σεβασμό προς τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα πρόσωπο όπως ο Κ. Καραμανλής που, αντίθετα με την προδικτατορική περίοδο, μετά τη Χούντα διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Αριστερά ιστορικά βρέθηκε απέναντί του με διαφορετικές προτάσεις και θέσεις».

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιχειρούν μία διασύνδεση της συγκυρίας με την εκδήλωση και σημειώνουν ότι «ο Αλ. Τσίπρας προσέρχεται στην εν λόγω εκδήλωση, με τις θέσεις και τις προτάσεις της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για την ανάγκη μιας πολιτικής στον αντίποδα του αποδεδειγμένα αποτυχημένου μνημονίου, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους απέναντι στην καταστροφική μανία των αγορών. Πρόκειται για απόψεις που συγκροτούν έναν εναλλακτικό, δημοκρατικό δρόμο αντιμετώπισης της κρίσης, κατά τη γνώμη μας τον μόνο ρεαλιστικό».

Επιβεβαιώνουν, δε, την απόπειρα τους να απευθυνθούν σε ψηφοφόρους της ΝΔ, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις τους «αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που συμμερίζονται τις δημοκρατικές αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της συλλογικής και ατομικής αξιοπρέπειας. Με αυτή την έννοια απευθύνονται ακόμη και σε πολίτες που μέχρι σήμερα επιλέγουν να εκπροσωπούνται πολιτικά από τη ΝΔ».

in.gr